Chorvatsko trochu jinak

Chorvatsko má dlouho historii. Zdejší území si oblíbili už římští císaři a věřte, že i vy neprohloupíte, když se vydáte po jejich stopách. Dalmatské ostrovy vás jistě nadchnou a vaše peněženka dovolenou neutrpí.
Západ slunce nad mořem s loďkami

Co si v Chorvatsku nenechat ujít

Chorvati milují nejrůznější svátky a festivaly! Splitské léto, festival divadla, opery a koncertních představení se koná od poloviny července do poloviny srpna. Dalším je Melodie Jadranu ve Splitu, což je festival chorvatské populární písně a hudby. Zajímat by vás mohla i Sinjska alka v městečku Sinj, historická soutěž na koních a jedna z nejpopulárnějších akcí v přímoří. Turisty vyhledávaný festival divadla, tance a hudby - Hvarské léto (jak již z názvu vyplývá, koná se na ostrově Hvar) si nenechte ujít.

Co si v Chorvatsku koupit, případně ochutnat

Určitě nezapomeňte ochutnat dalmatské víno, kupte si i dvě tři láhve domů. Připomenou vám dovolenou. V Dalmácii se pěstuje spousta oliv a rajčat, mají vyjímečnou chuť , okuste je alespoň jako předkrm. V restauraci si dopřejte pašticadu (dalmatskou specialitu), tzv. smažené olihně a rožatu - dalmatský pudink.

Pár informací navíc při cestě do Chorvatska

Všichni kdo do Chorvatska cestují autem určitě již ví, že cesta je oproti jiným létům pohodlnější. Díky dálnici (dlouhé 380 km) ze Zábřehu do Splitu.
Do / z Chorvatska je povolen bezcelní dovoz / vývoz předmětů osobní potřeby a spotřeby, odpovídající délce pobytu a ročnímu období. Dále platí následující limity: 200 ks cigaret nebo 250 g tabáku, 3 l piva a 1 l vína, 1 l destilátu, 3 kg kávy, dále 0,25 l toaletní vody nebo 50 ml parfému.
Pokud cestujete do Chorvatska vlastním nebo půjčeným vozem, nezapomeňte si vzít řidičský průkaz, osvědčení o technickém stavu vozidla a zelenou pojišťovací kartu. Vozidlo musí být viditelně označeno mezinárodní poznávací značkou CZ. V případě zapůjčeného vozidla je dále nutné mít s sebou smlouvu o jeho pronájmu nebo notářsky ověřený souhlas majitele vozidla. Trasa vede přes Rakousko, Slovinsko až do Chorvatska, a proto je nutné počítat s poplatky.

Kam na dovolenou?

Další články:

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Turecko a typická turecká kuchyně

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies