Chorvatsko - důležité informace o zemi

Čas dovolené už je sice za námi, i přesto jsme však pro vás připravili pár základních informací o oblíbeném Chorvatsku. Tuto zemi donedávna ničila občanská válka, nyní se orientuje turistický ruch...
Zajímavosti na dně moře

Chorvatsko - základní údaje

Chorvatsko se rozkládá na ploše 56538 km2, žije zde 5 milionů obyvatel. Je zde poměrně velké zastoupení jiných etnických skupin. V Chorvatsku žije mnoho Srbů, Čechů, Bosňanů, ale i muslimů. Hlavní město Chorvatska je Záhřeb. Se 700 000 obyvateli je také největším chorvatským městem. Další velká města jsou Split, Rijeka a Osijek.

 

Nejvyšší horou je v Chorvatsku Dinara, která měří 1830 metrů. Úřední jazyk je chorvatština, ale v přímořských letoviscích se už bez problému domluvíte i česky. Oficiální měnou Chorvatska je Kuna.

Země se vzpamatovává z občanské války

Chorvatsko má za sebou bohatou historii, převážně neklidnou a plnou všelijakých válek. Za druhé světové války si zde fašisté zřídili loutkový stát. Po válce bylo Chorvatsko svazovou republikou v rámci Jugoslávie. V roce 1991 Chorvatsko oznámilo zřízení nové republiky, což bylo jednou z příčin zahájení občanské války na Balkáně. Bojovalo se až do roku 1995, ale napětí přetrvává dodnes.

Dovolená a cestování – postačí vám občanský průkaz

Ať už cestujete do Chorvatska na dovolenou a nebo za jiným účelem, dostanete se tam i na občanský průkaz. Chorvatská strana zřídila tuto výjimku díky trvajícímu hojnému počtu českých turistů.

 

Co vás čeká, až tam dorazíte? Nádherné moře a oblázkové pláže, většinou přívětiví lidé a nádherný výhled na hory. Ve vodě si však dávejte pozor na mořské ježky! Doporučujeme vám se zde koupat ve vhodně zvolené obuvi.

Dovolená a cestování - další zajímavé články

Francie - důležité informace o zemi

Anglie – důležité informace o zemi

Bulharsko - důležité informace o zemi

Letní dovolená - Baleáry

Očkování před cestou do zahraničí

Tipy pro milovníky hudby, tance a dobrého jídla

Ithaka – Odysseův ostrov

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies