Chmel otáčivý - Humulus lupulus

Chmel otáčivý (Humulus lupulus) je nejen základní surovina k výrobě Čechům tak známého piva, ale také chmel otáčivý můžeme použít k přípravě čaje, který má mnoho příznivých léčivých účinku pro naše zdraví.

Chmelové šišky

Chmel otáčivý – Humulus lupulus

Chmel začal být užíván k výrobě piva před mnoha staletími. Staří Řekové a Římané používali chmel jako močopudný a krev čistící prostředek. Velmi brzy však také chmel našel své uplatnění v lidovém léčitelství.

Lidové názvy

Chmelu otáčivému se říká také chmelníček, sladovnické koření, humelové šištice, zelené zlato.

Sběr a sušení

Samičí šištice chmele se sbírají krátce před úplným dozráním (konec srpna, počátek září) a suší se na slunci nebo umělou teplotou do 40 °C .

Účinné látky chmele otáčivého

Flavonoidy (rutin, quercitrin, astragalin), silice (0,3-1%, beta myrcen, humulen, karyofylen), lupulon, humulon a jeho deriváty (15-30%).

 

Použití chmele otáčivého

Chmel působí sedativně, podporuje trávení, má desinfekční účinky a protože obsahuje látky podobné ženským pohlavním hormonům, napomáhá u žen regulovat menstruační cyklus a u mužů tlumí pohlavní pud.Chmel se také používá při nespavosti, nervovém rozrušení, neklidu, nadýmání nebo při potížích spojených s klimaktériem.

 

 

Čaj z chmele otáčivého

0,5 – 1 gram sušených šištic chmele otáčivého přelijeme 150 mililitry vroucí vody, necháme vyluhovat 5 – 10 minut. Pijeme 2x až 3x denně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies