Chcete se stát dárkyní vajíček?

Párů, kteří mají problémy počít dítě, stále přibývá, a někdy není jiná možnost než podstoupit umělé oplodnění s pomocí vajíček anonymní dárkyně. Tou se můžete stát třeba i vy. Zjistěte, co takové dárcovství obnáší a co za něj můžete získat.

Žena sedící na židli

Kdy žena potřebuje „cizí“ vajíčka

Existují případy, kdy žena bez vajíček dárkyně nemá absolutně žádnou šanci na otěhotnění. Takovým případem je stav, kdy její vaječníky produkují špatná nebo dokonce žádná vajíčka. Vajíčka dárkyně ale pomohou i ženě po chemoterapii, po zákroku na vaječnících, ženě s některými genetickými poruchami apod.

Kdo se může stát dárkyní

Dárkyní vajíček se může stát zdravá žena mezi 18 a 35 lety. Dále jsou dobrými faktory pro přijetí minimálně středoškolské vzdělání a příjemný vzhled. Pro příjemkyni však podle zákona zůstanete anonymní, dozví se pouze vaši výšku, barvu vlasů a očí a dosažené vzdělání.

Co obnáší dárcovství vajíček

Dárcovství vajíček bohužel není nijak příjemný proces. Žena musí nejdříve podstoupit genetické testy a krevní vyšetření, které vyloučí další choroby a určí krevní skupinu a Rh faktor. Pakliže je vše v pořádku, následuje hormonální terapie. Ta má za úkol zajistit, aby v těle dozrávalo co nejvíce vajíček. Znamená to aplikovat si injekčně hormony pod kůži do břicha po dobu přibližně deseti dní. Navíc ne každá žena terapii dobře snáší. Mohou se objevit bolesti břicha, prsů, výkyvy nálad, nevolnost, ale i zvýšená srážlivost krve, která v nejhorším případě vyústí v trombózu či embolii. Toto riziko je sice minimální, přesto tady ale je.

Samotný odběr vajíček probíhá ambulantně, pod narkózou. Vajíčka se odebírají přes pochvu pomocí punkční jehly. Přibližně po dvou hodinách je dárkyně propuštěna domů, následuje ale několikadenní pracovní neschopnost.

Za dárcovství dostanete zaplaceno

Dárkyní vajíček je ve srovnání s počtem žen, které darovaná vajíčka potřebují, zoufale málo. V loňském roce to bylo pouhých 45 odvážlivých. Ani příjemkyně vajíček to přitom nemá lehké – musí se smířit s faktem, že biologickou matkou bude pro dítě cizí žena.

Navíc musí také podstoupit hormonální terapii a za darovaná vajíčka zaplatit – částka se pohybuje okolo 20 000 Kč. Tato částka tvoří finanční odměnu pro dárkyni vajíček. V podstatě je to v současnosti jedna z mála fungujících způsobů, jak přilákat více dárkyň. Příjemkyně ale bohužel nikdy nemá jistotu, že se vajíčko skutečně uchytí, že plod donosí a dítě skutečně přijde na svět.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies