Cestovní pas a vaše dovolená

Pokud se chystáte na dovolenou do zahraničí, možná k tomu budete potřebovat platný cestovní pas, možná také ne. V dnešním článku vám poradíme, do jakých zemí je cestovní pas nutné mít.
Nápis holiday v písku u moře

Cestovní pas – kde není nutný?

Obecně platí, že cestovní pas nepotřebujete do zemí Evropské unie a také do zemí, které podepsaly Schengenskou dohodu. Stačí vám pouze občanský průkaz, který však musí být platný a aktuální a nesmí být také nijak poškozený. Pokud máte například občanský průkaz přeložený napůl, tak vás na něj do žádné země nepustí.

Vyřízení cestovního pasu – úřad

K vyřízení cestovního pasu potřebujete zajít na pasový úřad. Běžná lhůta k vyřízení cestovního pasu je jeden měsíc a poplatek za nový pas vás vyjde na 600 korun. Jestliže potřebujete pas vyřídit urgentně v kratší lhůtě než je 30 dní, vyjde vás třikrát dráž a také jeho platnost bude omezena.

 

Urgentní cestovní pas bude platný pouze jeden rok, pas vyřízený standardním postupem má platnost 10 let. Na pasový úřad si s sebou přineste dokladovou fotografii a starý pas, dále pak pouze vyplníte formulář o vyřízení cestovního pasu.

Schengenský prostor – jaké země zahrnuje?

Schengenský prostor v současné době zahrnuje země, kterými jsou: Azorské ostrovy, Belgie, Ceuta a Melilla, Česká republika, Dánsko, Německo, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Kanárské ostrovy, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemí, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko a Španělsko.

Dovolená 2008 u moře

Užijte si dovolenou na horách

Poprvé v zahraničí

Nejkrásnější přímořská letoviska - díl 1.

Exotická dovolená v Portoriku

Čína - země nesčetných možností

Dovolená 2008 u moře - Hawai

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies