Cestovní nevolnost – kinetóza

Dovolená se blíží a několik hodin cestování s ní. To se může stát velmi nepříjemným, pokud vás zastihne nevolnost. Naštěstí existuje několik triků, jak se nevolnosti v autě, letadle či ve vlaku vyvarovat.
Muž spící v metru na lavici

Cestovní nevolnost neboli kinetóza

Kinetóza je stav vyvolaný podrážděním aparátu středního ucha. Je způsoben tím, že to, co během jízdy vidí naše oči, neodpovídá pocitům, které zaznamenává náš orgán pro rovnováhu ve vnitřním uchu. Zatímco v autě se nic nepohybuje, za ním se hýbe všechno. Mozek je zmatený, dochází k dezorientaci a k podráždění nervů, poklesu krevního tlaku, nucení na zvracení nebo i k samotnému zvracení. Každý jedinec je ale citlivý jinak a proto ne všem činí cestování problémy.

Cestovní nevolnost - koho se týká?

Kinetózou dnes trpí každý dvacátý cestující. Špatně bývá častěji ženám, dětem a starším lidem, ale s kinetózou se běžně potýkají i námořníci nebo kosmonauti.

Kinetóza – kde vás může zastihnout

Nevolnost může člověka postihnout v autě, autobusu, letadle, vlaku, na lodi (tzv. mořská nemoc), ale i na kolotoči nebo na velbloudu. Může postihnout jak člověka, tak i zvíře.

Kinetóza – jak na ni?

Pokud trpíte nevolností z cestování, vždy před cestou užijte lék. Z klasických léčiv je běžně k dostání Kinedril nebo Nokinal. Pokud je cestování delší a cítíte první příznaky kinetózy, můžete užít další dávku. Můžete také zkusit homeopatický lék Cocculine, který se bere večer před cestou a pak v případě obtíží 2 tablety každou hodinu. Cocculine se nechává volně rozpustit v ústech. Z přírodních léčiv je nejsilnější zbraní proti kinetóze zázvor.

 

U kinetózy hraje velkou roli psychika. Jakmile člověk jednou zvracel v letadle, udělá se mu špatně kdykoliv se pak na letadlo jen podívá. Pokud vám v nějakém dopravním prostředku nebylo jednou dobře, neznamená to přece, že tomu tak musí být i příště!

 

Během cesty je třeba jen lehce dýchat nosem, pohled upírat ve směru cesty a vyvarovat se nadbytečným pohybům hlavy. Nečtěte si během jízdy, neboť zatímco oči vidí stabilní řádky knihy, vnitřní ucho registruje neustálý pohyb. Tento vnitřní konflikt pocity nevolnosti jen umocňuje. Dobrým řešením je vyřadit oči úplně ze hry –zavřít je a pokusit se usnout.

Nevolnost v autobuse

Pokud cestujete autobusem a trpíte kinetózou, vyberte si raději přední sedadlo, kde jsou otřesy menší a kde jste v případě nucení na zvracení blízko k výstupním dveřím autobusu.

Nevolnost v autě

Pokud vyrážíte na delší cestu autem, dělejte často zastávky a nadýchejte se vždy čerstvého vzduchu. Auto často větrejte. Seďte nejlépe na místě vedle řidiče a cestu sledujte jen přes přední sklo. Řidič by neměl jet příliš rychle a měl by se vyvarovat prudkým zatáčkám a náhlému brzdění. Člověka, trpícího kinetózou se snažte zaměstnat nějakou činností. Během povídání může dotyčný na nevolnosti zapomenout. Necestujte nalačno, ale ani přesycení.

Nevolnost ve vlaku

Na kinetózu ve vlaku můžete vyzrát tak, že se posadíte spíše do středu vagonu ve směru jízdy a pokud možno co nejdále od okna.

Nevolnost v letadle

V letadle je nevolnost méně častá. Cestující se spíše potýkají s nepříjemným tlakem v uších a s neustálým zaléháním v nich. Tomu se můžete vyhnout zíváním, polykáním naprázdno, žvýkání žvýkačky nebo cucáním bonbonu. Nejstabilnějším místem jsou sedadla mezi křídly letadla.

Nevolnost na lodi neboli mořská nemoc

je asi nejznámějším druhem kinetózy. Znají ji i zkušení námořníci. Někdy trvá i tři dny, než si cestující na kymácení lodi zvykne. Najděte si místo uprostřed lodě, které je obvykle nejstabilnější. Nesledujte mořské vlny, raději se častěji dívejte na nebe. Jezte lehké jídlo a příliš se nepohybujte. V nejhorším případě se položte s hlavou nízko podloženou a se zavřenými očima.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies