Cestování s dětmi

Pro někoho noční můra, pro jiného běžná záležitost. Vzít s sebou děti na dovolenou je radost, kterou si mnoho rodičů v obavách z komplikací odřekne. A přece stačí málo - s trochou organizace, příprav a trpělivosti se z dovolené může těšit celá rodina.
Žena s dětmi u moře

S jak starým dítětem se dá cestovat?

Už dvoutýdenní kojenec může začít svou kariéru cestovatele! Na delší cestu se doporučuje vypravit se s dítětem starším 2,5 měsíců. Cesta musí být samozřejmě přizpůsobena potřebám takto malých dětí: je třeba mít na zřeteli, že potřebují spánek, klid a pravidelný rytmus, který je třeba respektovat. Vyhněte se proto cestám do vzdálených míst, máte-li pouhý týden dovolené.

Děti - přípravy na cestu

Je nutné dobře vybrat destinaci, dopravní prostředek a ubytování. Zavazadla připravujeme s předstihem, abychom předešli stresu a na nic nezapomněli. Včas myslete i na cestovní doklad dítěte. S platností od 1. března 2008 stačí dítě mladší 10 let zapsat do pasu rodičů. K tomu potřebujete rodný list dítěte, občanský průkaz rodiče a oddací list, případně rodné listy rodičů. Správní poplatek je 50 Kč. Děti, resp. občané mladší 15 let zapsaní v cestovním dokladu rodičů před 1. zářím 2006 můžou nadále cestovat společně s rodiči do zahraničí bez vlastního cestovního dokladu. Dítě by mělo mít uzavřené cestovní pojištění. Nezapomeňte na konzultaci s pediatrem, popř. očkování.

Jaký dopravní prostředek zvolit?

Nezáleží ani tak na dopravním prostředku, jako na péči, kterou má dítě k dispozici. V každém případě nesmí chybět voda, jídlo pro dítě a u kojenců a batolat možnost přebalování. Nejrychlejší je letadlo. Dítě by při startu a přistávání mělo dostat napít, aby se předešlo zalehnutí uší. Pro mnoho dětí nejsou v letadle ani tak problémem nepříjemné pocity v uších, jako spíše nedostatek pohybu - dítě musí být během letu upoutáno bezpečnostními pásy. Pozor - dítě do 2 let sice neplatí letenku, ale platí leteckou taxu! (Mnohdy dražší, než samotná letenka.)

 

U nízkorozpočtových aerolinií se vyplatí se připojistit, v případě storna by vám totiž letenky bez náhrady propadly. Kočárek, popř. krosnu na nošení dítěte můžete mít u sebe i po odbavení na letišti, před vstupem do letadla je odevzdáte personálu a v cílovém letišti si je opět vyzvednete. Na ruzyňském letišti najdete speciální místnost pro rodiče s dětmi, kde můžete miminko v klidu přebalit a nakrmit.

Cestování autem, vlakem nebo autobusem

U cest automobilem se v případě starších dětí vyplatí investovat do přenosného DVD přehrávače. Diskutabilní je cesta v noci - je pravda, že děti ji prospí, na druhé straně je náročnější pro řidiče, kteří by se měli střídat. S klimatizací v autě opatrně - rozdíl mezi teplotou v autě a venku by neměl být příliš velký, jinak hrozí rýma.

 

Vlak, za předpokladu, že není přeplněný, děti snášejí dobře. Dítě v něm má možnost pohybu, není ale tak komfortní pokud jde o hygienu. Dálkový autobus je nejméně vhodný dopravní prostředek. Dítě musí sedět na místě několik hodin, přestávky se dělají maximálně jednou za tři hodiny.

Kterým destinacím se vyhnout

Nedoporučuje se cestovat s dítětem do oblastí stižených malárií, tropických zemí a míst s vysokou nadmořskou výškou. Dítě do 12 měsíců by nemělo překročit výšku 1000 m nad mořem, ve dvou letech to už může být 2 000 m nad mořem, ale je nutné mít možnost okamžitě se vrátit v případě jakéhokoli problému.

Nejčastější zdravotní problémy při cestování

Nejčastěji hrozí malárie, kožní problémy, průjmy, ale také vzteklina, pokud dítě necháme hrát si se zvířaty. V lékárničce by proto neměly chybět léky proti horečce, průjmu, píchnutí hmyzem, antimalarika, kožní dezinfekce, teploměr, tablety pro dezinfekci vody + další léky podle vybrané destinace, pro kojence a batolata nerozbitné kojenecké lahve a náhradní dudlíky.

Rodiče a děti:

Který sport je vhodný pro vaše dítě?

Zdravý jídelníček v průběhu těhotenství

Předškoláci - co by měli umět?

Vegetariánská strava během těhotenství a kojení

Kojenecké plavání



 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies