Cestování s dětmi

Máte malé děti a je pro vás představa cestování s nimi noční můrou? Jsou vaše dítka nezvladatelná v autě, autobuse, ve vlaku? Nechcete přijít o nervy, tak raději nikam nevyrážíte? Obrňte se pevným krunýřem a nechejte si poradit. Ratolesti zvládnete.
Chlapec s čepicí a zeleným šátkem

Cestování s dětmi, rady jak na to

Vlastní batůžek na cestování

Připravte dítěti na cestu vlastní batůžek. Nechte děti, ať si sami zabalí a zkontrolujte, jestli mají v zásobě pití, oblíbenou hračku, knížku, pokud umí číst, popř. něco na zub. Větší děti mohou mít pastelky a blok, discman nebo něco pro zábavu. Zakažte dítěti hračky jako trumpetky, píšťalky a vše, co způsobuje hluk.

Důležitá odměna při cestování – pochvala

Je váš drobeček hodný a chová se ukázkově? Nezapomeňte na dostatečnou pochvalu! Rodiče často zapomínají pochválit děti, když se chovají podle jejich představ. Berou to jako samozřejmost. Pochvalte vaše dítě kdykoli je k tomu příležitost.

Převlečení – při cestování vždy po ruce

Náhradní převlečení mějte po ruce. I většímu dítěti se může stát, že se například v autobuse poleje nebo umaže svačinou. U malých dětí je samozřejmostí mít v příručním zavazadle převlečení, pleny a vše potřebné. Pokud vyrážíte brzy ráno, přibalte k ruce kraťasy nebo jakékoli jiné oblečení na teplý den.

Zábava na cestách

Promyslete dopředu program na cestu. Děti vyžadují stálý pohyb, pozornost, aktivitu. Jejich čas běží rychleji a všechno je přestává brzy bavit. Mějte v zásobě cestovní hry, knížky, slovní hry, které si může zahrát celý autobus.

Pitný režim a jídlo při cestování

Dbejte na dostatek tekutin. Při cestování v létě je pitný režim dost podstatný. Ptejte se dítěte často a nabízejte mu nápoje alespoň po malých dávkách. Nezapomeňte také na jídlo. Připravte si jej den předem. Ale použijte výhradně trvanlivé potraviny. V létě se spousta poživatin lehko zkazí nebo ztratí na chuti. Porce zabalte po menších kouscích, ovoce umyjte. Vezměte třeba oškrábanou mrkev nebo okurku, chroupání vaše dítě na chvíli zabaví. Nezapomeňte také na něco sladkého pro energii. Svačinu sestavte z potravin, které má vaše dítě rádo. Nebudete jej muset přemlouvat, aby se najedlo. Neberte hotová jídla.

Přibalte dostatek ubrousků, vlhkých kapesníčků, popř. vodu ve spreji. Dítě se velmi jednoduše umaže a v létě to může být docela nepříjemné.

Časované cestování

Pokud se chystáte na dlouhou cestu, snažte se vyrazit večer nebo v době, kdy vaše dítě chodí spát. Jak pro něj, tak pro vás bude cesta ve spánku mnohem příjemnější a rychleji uběhne. Většina dětí usne bez problémů kdekoli.

Nedělejte si z cestování horror. Všichni rodiče vědí, jak je těžké děti uklidnit a zabavit v neznámém prostředí nebo uzavřeném prostoru. Nepodléhejte panice už před cestou a vysílejte na své bližní pozitivní signály. Pokud budete nervózní a roztržití, přenesete tento stav i na své děti. A nebojte se, většina věcí, které zapomenete se dají nahradit nebo obejít. Ta šťastnou cestu s drobotinou!
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies