České vánoční tradice

U nás vánoční svátky vyvrcholí Štědrým dnem, tedy 24. prosince. Každá země má své zvyky a tradice, které o těchto svátcích dodržují. Zdobíme vánoční stromeček, dáváme si vánoční dárky, pečeme cukroví a těšíme se na fantastickou vánoční tabuli s lahodnými pokrmy.

České vánoční tradice

 

8 nejčastěji dodržovaných vánočních tradic - dodržujete některé z nich?

 

 

  1. Lití olova - Nad ohněm se rozžhaví menší množství olova. Musí úplně roztát. Poté se připraví nádoba s vodou, do které se olovo v tekuté formě opatrně nalije. Tak vznikne odlitek, ze kterého máte poznat, co vás v blízké budoucnosti čeká.
  2. Krájení jablíček - Jakmile skončí štědrovečerní večeře, nastane čas na krájení jablek. Jestli máte uvnitř hvězdičku, která je pěti či vícecípá, znamená to, že se všichni po roce sejdete opět ve zdraví. Jestliže má tvar kříže, znamená to, že někdo z přítomných vážně onemocní či dokonce zemře.
  3. Ořechové lodičky - Napusťte si lavor vodou a na hladinu každý z vás položí půlku ořechové skořápky. Na tuto lodičku připevněte svíčku nakapaným voskem. Svíčky by měly být maximálně 2,5 cm dlouhé, aby nepřevrhly skořápku. Pak je zapalte a pusťte po hladině. Jestliže svítí a nepotopí se, čeká vás dlouhý a šťastný život. Jestli se bude lodička držet při okraji nádoby, může to znamenat, že se budete celý rok držet v blízkosti domova. Pokud popluje naopak ke středu nádoby, může to znamenat cestování.
  4. Házení střevícem či klepání na kurník - Pokud jste svobodnou dívkou, zkuste si hodit střevíčkem přes hlavu. Když se otočí patou ke dveřím, znamená to, že příští rok ještě zůstanete doma. Jestli bude ke dveřím směřovat špička střevíčku, budete se do roka vdávat. Tento princip se hodně podobá tzv. “klepání na kurník”. Když na něj zaklepe svobodná dívka svým střevíčkem a ozve se slepička, zůstane ještě rok svobodná. Pokud se ale objeví kohoutek, znamená to svatbu.
  5. Kapří šupiny - Schovejte si pod talíře několik kapřích šupin. Mělo by vám to příští rok přinést dostatek peněz.
  6. Hra stínů - Když v některé místnosti rozsvítíte světlo, dívejte se po stěnách. Ten, jehož stín nebude mít hlavu, do roka zemře.
  7. Očista bytu - Teď nemáme na mysli velký předvánoční úklid. Jestli se u vás nachází nějaké věci, které jste si od někoho vypůjčili, měli byste je do konce roku vrátit jejich majiteli.
  8. Pravidla stolování - Pamatujte si, že od štědrovečerní večeře nesmí nikdo vstát od stolu. Teprve až všichni dojedí. Podle tradice bychom měli mít na stole 12 chodů, respektive 1 za každý měsíc v roce.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies