Casting – jak uspět

Chystáte se na casting týkající se módní přehlídky, reklamy, muzikálu či dokonce filmu? A víte, jak zvýšit svou šanci na úspěch? My ano!

Žena s nakreslenými řasy kolem oka

Ještě než se vydáte na casting

Buďte sebekritičtí

Bohužel, drtivá většina lidí, která se dostaví na casting, má pro danou pozici jen pramalé předpoklady. Znáte to sami z konkurzů na TV soutěže typu Česko hledá SuperStar. Spousta rádoby zpěváků nemá soudnost. Tvrzení rodičů, zarytě věřících, že jejich syn/dcera je tím nejtalentovanějším člověkem v oboru, je třeba brát s rezervou. Každý milující rodič bere přece svého potomka jako toho nej.

Je tedy třeba být sebekritický a zvážit, zda na to skutečně máte. Věříte, že ano? Neusínejte na vavřínech a svůj talent rozvíjejte. Talent je totiž jen jednou polovinou tajemství úspěchu. Druhou polovinou je píle.

Umějte vždy něco navíc

Toužíte po kariéře modelky? Nepracujte jen na své postavě, ale pilujte také cizí jazyky, etiketu, umění vystupovat. Totéž platí pro zpěv – umět zpívat zdaleka nestačí! Je třeba umět oslnit i svou osobností, šarmem, odlišovat se od ostatních uchazečů a pokud možno vždy umět něco navíc.

Odbourejte strach z vystupování

Dobrou průpravou je také veřejné vystupování. Snažte se vystupovat na veřejnosti co možná nejčastěji (například na narozeninové párty své kamarádky jí popřejte do mikrofonu vše nejlepší). Pilujte techniku mluvení, rozvíjejte svou slovní zásobu čtením. Časem se otrkáte a na castingu nebudete působit jako zakřiklá šedá myš.

Zjistěte požadavky

Ještě než vyrazíte, zjistěte, zda splňujete všechny základní požadavky. Pokud například daná agentura shání na natáčení reklamy štíhlou brunetku a vy jste korpulentní dáma s blond hřívou, bude porota vaši účast považovat za výsměch. Bohužel, i takové věci se ale na konkurzech stávají.

Vhodně se oblečte a buďte fit

Před castingem neflámujte a zvolte vhodné, tedy slušné a čisté oblečení. Většinou se nepožaduje nic specifického, u žen je ale velkým mínus provokativně odhalující oblečení (a to i u castingu na modelku) a přehnaně silné líčení. Zaujmout přece máte svým skutečným vzhledem, ne umělou maskou!

Casting je tady – co teď?

Obrňte se trpělivostí

Casting, to je obvykle dlouhé čekání v zástupu zájemců – a čím déle čekáte, tím je vaše sebejistota menší a menší. Když potom přijde okamžik s velkým O, celá/ý se rozklepete a výkon, který ze sebe vydáte, zdaleka neodpovídá tomu, který jste si doma tak dlouho nacvičoval/a. Jak tedy posílit svou trpělivost? Snažte se na casting vůbec nemyslet – čtěte si, poslouchejte hudbu, zkrátka dělejte cokoliv jiného. Pokud nejste schopni se na takové věci soustředit, opakujte si alespoň pozitivní mantru: „Já to zvládnu.“

Věřte si, buďte pozitivní

O tom, zda postoupíte, obvykle rozhoduje prvních 30 vteřin. Již za tak krátkou dobu mají přísedící jasno, zda se jim pro jejich plány hodíte nebo ne. Snažte se být pozitivní, vytěžte ze sebe maximum, doložte případné zkušenosti, které už s daným oborem máte. Pozor na projevy nervozity jako je kymácení sebou nebo mnutí prstů či nosu. Stůjte rovně, s mírným úsměvem. Pokud bude řečeno něco, s čím nesouhlasíte, buďte asertivní, nevyvolávejte konflikty.

Neuspěli jste? Hlavu vzhůru!

Pokud jste neuspěli, nelámejte si s tím hlavu. Popřemýšlejte, v čem jste udělali chybu a jak ji můžete do příštího castingu napravit. A pamatujte - chyby dělají na castinzích nejen nováčkové, ale i zkušení a talentovaní lidé!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies