Budeme platit daň z tuků?

Obezitou trpí většina světové populace a počet lidí s nadváhou neustále roste. Nemoci související s obezitou se stávají jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve světě. Jak tomu zabránit? Politici údajně znají odpověď: zavést daň z tuků.

Muž držící kornoutek zmrzliny

Obezita jako civilizační choroba

Stále více lidí na světě nezadržitelně tloustne. V České republice trpí nadváhou každý druhý dospělý. Součástí našeho životního stylu je požívání nezdravých, tučných jídel a nedostatek pohybu. Stačilo by tak málo, najít si čas pro svého zvířecího miláčka a zajít si každý den zaběhat, dělá to zázraky. Ale protože takové činnosti nelze přikázat, řada zemí uvažuje o zmírnění počtu obézních osob pomocí daně z tuků.

Politika proti tukům

Nemoci související s obezitou jsou jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve světě. Obezita velkou měrou zatěžuje zdravotnictví a státní pokladny všech vyspělých zemí. Náklady na život tlouštíků jsou v podstatě kryty z kapes zdravě žijících lidí a vegetariánů. Řešení politiků zní: zdanit potraviny, které jedí tlouštíci a získanými penězi pokrýt zvýšené náklady na jejich zdravotní péči.

O zavedení daně z tuků již usilují ve Švýcarsku, Německu i Austrálii. Součástí politiky proti tukům by měla být také mediální kampaň proti nezdravým stravovacím návykům a povinnost výrazně označovat potraviny s obsahem tuku.

Daně z tuků

Následkem zavedení daně z tuků by bylo zdražení vysoce tučných potravin. Předpokládá se, že lidé by začali nákup tučných potravin omezovat a více si všímat zdravějších variant, které by v porovnání s tučnými byly levnější. Peníze z těchto daní by měly směřovat do zdravotnictví na léčbu chorob způsobených obezitou.

Může daň z tuků fungovat?

Je třeba připomenout, že podobné kampaně byly už mnohokrát zrealizovány např. v rámci boje proti kouření. Daně ze spotřebního zboží jako jsou cigarety nebo alkohol však nikdy nijak významně k poklesu nákupu a spotřeby těchto komodit nepřispěly. Je třeba, aby si konkrétní člověk řekl: „A dost!”

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies