Bratislava – město na Dunaji

Hlavní město Slovenské republiky je neustále v pohybu. V průběhu celého roku se zde koná řada kulturních akcí, na které se sjíždějí lidé z celé Evropy. Díky vynikající poloze můžete také podnikat rozmanité výlety do okolí.
Cesta přes most v Bratislavě

Základní údaje o Bratislavě

Bratislava leží na Dunaji v jihozápadní části Slovenska. Má přibližně 450 000 obyvatel. Město se dělí na 5 okresů a ty se dále člení na 17 městských částí.

Historie Bratislavy

Bratislava vznikla na místě, kde se v minulosti střetávaly nejdůležitější obchodní cesty. Bylo zde významné sídlo Keltů, od 6. století pak bylo město osídleno Slovany. Do roku 1918 byla Bratislava součástí Uherska, později Habsburské monarchie. Roku 1919 se stává hlavním městem Slovenské republiky. Po vzniku samostatné Slovenské republiky (1993) se město stalo také sídlem prezidenta a nejvyšších státních institucí.

Bratislava – středisko kultury

Bratislava je střediskem slovenského školství, vědy a kultury. Pravidelně se tu konají známé festivaly jako např. Bratislavské hudební slavnosti, Bratislavská lyra nebo výstava květů Flóra. Je zde více než 20 muzeí a 80 galerií. Do Opery jezdí každý den návštěvníci z Vídně.

Bratislavské památky

Národními památkami Bratislavy je Bratislavský hrad, hrad Devín, Slavín, budova Academie Istropolitany a budova evangelické školy. Symbolem města je hrad se čtyřmi věžemi a tzv. Nový most, který vede přes řeku Dunaj. Celé historické jádro můžete za krátký čas shlédnout během okružní jízdy vyhlídkovým autíčkem zvaným Prešporáčik.

Další turistické cíle

Kromě výše zmíněných památek stojí za to navštívit také tyto historické památky:

Dóm sv. Martina

Dóm je raritou pro svou 85 m vysokou kostelní věž. Původně byl součástí městského opevnění, několik let sloužil také jako korunovační kostel, o čemž svědčí pozlacená koruna zasazená na samé špici věže

Kostel Františkánů

Kostel Františkánů na Františkánském náměstí je nejstarším slovenským kostelem (1297).

Bratislavská pyramida

Budova ve tvaru pyramidy, postavená v letech 1969—84, slouží dodnes jako sídlo Slovenského rozhlasu. Budova je architektonickou raritou.

Nový most

Most přes řeku Dunaj je dvoupodlažní, více než 430 m dlouhý. Na jeho vrcholu se ve výšce 80 m nachází restaurace. Most získal ocenění Stavba 20. století.

Kam se ještě podívat na Slovensku vyjma Bratislavy

Nejdříve si projděte alespoň kousek z Vysokých Tater a pak si zajeďte odpočinout na termální koupaliště, konkrétně třeba středisko Velký Meder.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies