Bowling - sport všech věkových kategorií

Bowling se poslední dobou stává čím dál populárnějším sportem. I když jde o hru, kde je přesnost na prvním místě, oblíbilo si ji mnoho lidí všech věkových kategorií. A proč taky ne, když už se Vám nepodaří srazit kuželky, tak se aspoň pobavíte.
Bowlingová koule mířící po dráze na kuželky

Bowling – historie

Něco jako bowling bylo možné spatřit již ve starověkém Egyptě a Římě. Hra se o několik staletí později rozšířila do zbytku Evropy a holandští emigranti ji přivezli až do Spojených států. Počátkem 19. století se počet kuželek změnil z devíti na deset. První pravidla pro bowling byla sepsána roku 1895, kdy vznikl Americký bowlingový kongres. Historicky první mistrovství světa v bowlingu se konalo v roce 1954 a dnes se koná každé dva roky.

Bowling – charakteristika

Účelem hry, je srazit čím jak nejvíc kuželek za pomocí bowlingové koule. Koule se musí hodit od daného začátku dráhy až na samý konec. Na sražení kuželek má hráč dva pokusy, po kterých se jeho body zapíší do speciální tabulky.

Bowling – hra

Bowling se skládá z deseti částí neboli framů, v nichž má hráč vždy dva hody. V případě, že hráč na první hod srazí všechny kuželky (tzv. strike), už v této části nehází. Když hráč dosáhne striku nebo sparu, což znamená, že napodruhé srazí všechny zbývající kuželky z prvního hodu, hází v desáté části třikrát.

Bowling – bodování

Pokud hráč zahraje strike, činí jeho bodový zisk 10 bodů plus počet kuželek poražených v následujících dvou hodech.

Bodový zisk za spare činí 10 bodů plus počet kuželek, které hráč porazí v následujícím hodu.

V ostatních případech se připisuje počet bodů shodných s počtem poražených kuželek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies