Bouldering - lezením a šplháním k dobré kondici

Chcete si šplhnout a ještě přitom posílit své svaly? Chopte se horolezecké stěny! Pobavíte se, prověříte své fyzické schopnosti a případný dopad změkčí speciální matrace.
Muž slaňující se z hory

Co je bouldering

Bouldering je forma lezení bez jištění v maximální výšce pěti metrů. Případný pád brzdí speciální matrace. Termínem bouldering se označuje i lezení po fasádách domů, mostních pilířích apod. Na takové kousky však raději zapomeňte, jsou nezákonné!

Proč bouldering?

Při zdolávání stěn si můžete vyzkoušet svou obratnost, vynalézavost a sílu. Díky boulderingu můžete nejen zhubnout, ale také si velmi dobře vytvarovat postavu. Bouldering posílí vaše svaly i sebedůvěru a dokonale zrelaxuje vaši mysl.

Adepti na bouldering

Bouldering je pro všechny, kteří chtějí prověřit své fyzické schopnosti nebo jen netradičním způsobem protáhnout své tělo. V žádném případě se nejedná o záležitost typicky mužskou. Shodit pár kalorií zde mohou i ženy. Navíc, bouldering zlepšuje smysl pro rovnováhu, cvičí koordinaci pohybů.

Boudering - kde, jak a za kolik

Bouldrovat můžete provozovat buď na umělých stěnách v některém sportovním středisku nebo venku na skalách. I zde je však třeba dohledu nějakého odborníka, jste-li začátečník. Mnohem lépe se vám bude lézt ve skupince vašich přátel nebo s vaší drahou polovičkou. Zaručuje to příjemnější a soutěživější atmosféru. Chystáte-li se vyzkoušet bouldering na umělé stěně, budete potřebovat vhodné sportovní oblečení a boty s dobrými třecími vlastnostmi. Cena boulderingování se pohybuje kolem 40 Kč za hodinu.

Bouldering u nás

U nás je už bouldering poměrně známým a rozvinutým sportem. Jeho propagátoři neustále vymýšlejí nové lezecké problémy. Cílem boulderingu je přelézt co nejobtížnější problém. Boulderingové stěny dnes najdete téměř v každém větším městě.

Na co si dávat při boulderingu pozor

Při příliš dlouhém lezení se vám na rukou vytvoří mozoly nebo se vám mohou bolestivě natáhnout šlachy. Po každém lezení si ruce důkladně umyjte od magnézia (magnéziový prášek sloužící k vysoušení rukou) a dobře je promažte.
Nepouštějte se do boulderingu plnou parou vpřed, jste-li nováčci. Lepší je začít jednoduchým popolézáním a vybírejte si chyty větší, které nezatěžují prsty.
 
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies