Bonsaje a jejich pěstování

Bonsaje jsou miniaturní stromy podle japonské typologie vytvořené na základě pozorování stromů v přírodě, tak jak jsou viděny v těch nejrůznějších podmínkách i situacích.

Strom při západu slunce

Bonsaje – pěstování

Pro pěstování bonsají musíte mít určité zkušenosti, trpělivost a v první řadě talent pro tvarování rostliny. Jelikož se nejedná o genetické rostliny, ale o miniaturizované stromy, musejí být pravidelně prořezávány, aby zůstaly malé.

Už, když si bonsaj budete vybírat, musíte mít představu o její konečné podobě. Pro pěstování jsou nejvhodnější listnáče s malými lístky nebo jehličkami.

 

Venkovní druhy bonsají se pěstují na balkóně, zahrádce, terase apod. V bytech je v žádném případě nepěstujte, jelikož by po velmi krátké době uhynuly. Jedná se hlavně o borovice, smrky, duby, olše, břízy, lípy buky a některé druhy javorů.

 

Chcete-li bonsaje určené pro pěstování v bytě, jsou nejvhodnější především fíkus, muškát, granátové jablko, bambus, fuchsie, myrta, rozmarýn nebo různé druhy citrusů.

 

Nádoby čas od času otáčejte, aby bonsaje nerostly pouze jedním směrem.

 

Bonsaje – vhodná nádoba pro pěstování

Chcete-li, aby vynikla krása a tvar Vaší bonsaje, je zapotřebí pěkná bonsajová miska. Základním vodítkem k určení velikosti nádoby je koruna stromu a její velikost. Každá bonsajová nádoba musí mít odtokový otvor. Před vsazením bonsaje do nádoby sestřihněte všechny kořeny tak, aby byl jejich obrys kruhový.

Bonsaje - umístění

Přes zimu umístěte bonsaje do skleníku, pařenišť či světlých sklepů. Pokojovým bonsajím se daří na oknech, které směřují směrem na východ nebo jihovýchod. Jestliže nemáte jinou možnost umístění, musíte bonsaje přistiňovat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies