Bolest svalů / přetrénování

Dříve nebo později dojde každý sportovec do stavu, kterému se říká přetrénování. Extrémní přetížení svalů je následováno jejich výraznou citlivostí až bolestí.

Ruce zakrývající mužský obličej

Přetrénování je přirozenou fází tréninku.
Určitý stupeň přetrénování je dokonce nutný pro dosažení lepších výsledků. Tento stav by měl však trvat jen určitou omezenou dobu, protože neustálé přetížení organismu by mohlo být velmi nebezpečné.

Kdy nastane přetrénování

Přetrénování nastane v případě, že zátěž je větší než je tělo schopné zvládnout a regenerace je naopak nedostatečná. Ale jak mnoho je příliš?

  • Kromě fyzických faktorů hraje roli i vykonávané povolání (jeho fyzická náročnost).Starší muži jsou schopni zvládnout velké množství práce, protože jsou na ni zvyklí.
  • Dalším faktorem je také genetika. Pokud máte rodiče zdravé a silné je to rozhodně plus.
  • Za vysokých teplot dojde k přetrénování mnohem snadněji než za příjemného jarního počasí.
  • Dalším faktorem je spánek. Chronické přetrénování poznáte podle toho, že v noci nemůžete spát, budíte se a spánek je neklidný.

Přetrénování není vždy snadné rozpoznat. Svalové bolesti nemusí znamenat přetrénování a ani lehká únava nebo nechuť k tréninku není znakem přetrénování.

Jak se vyhnout častému přetrénování

Někdy je nejlepší upravit si svůj trénink, ubrat na intenzitě a váze. Způsob jak se vyhnout přetrénování je dobře si rozvrhnout trénink a umět odpočívat. Je vhodné dbát na příjem vitamínů C a B. Například bílkoviny podporují regeneraci.
Stejný pocit rozlámaného těla může pocítit jak začátečník, tak kulturista v posilování znalý.
Pocit mírné svalové citlivosti až bolesti je znakem vhodně zvolené tréninkové zátěže a neznamená pro organismus žádné nebezpečí. Výrazná bolest ve svalech druhý a třetí den po tréninku je však jednoznačně znakem příliš vysokého zatížení a musí nás přimět k úpravě objemu i intenzity zátěže.
Pocit svalu se tak stává jednou z nejsnadněji srozumitelných zpětných vazeb pro cvičícího a umožňuje mu optimalizovat skladbu tréninku, přizpůsobit se tělu.

Přetrénování hrozí zejména začátečníkům

Začátečníci, stejně jako ti, kteří se ke cvičení vracejí po delší přestávce musejí začít s lehkým tréninkem, zátěže postupně zvyšovat podle reakcí svalů a naplno organismus zatížit až po třech či čtyřech týdnech.
Začínejte jednou sérií každého stanoveného cviku, po týdnu až čtrnácti dnech přidejte druhou a po měsící třetí sérii. Rychlost zvyšování namáhavosti tréninku je záležitost vysoce individuální a každý si musí najít svůj vlastní optimální vzorec, aby častému přetrénování předešel.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies