Boj s prokastinací

I když možná slovo „prokastinace“ slyšíte poprvé, tak po přečtení našeho článku zjistíte, že se s tím, co toto slovo představuje, setkáváte občas také vy. Jde o tendenci odkládat plnění různých úkolů, rozhodnutí a povinností na pozdější dobu. Víte, jak se s prokastinací vypořádat?

Muž visící na kravatě

Prokastinace - nemoc moderní doby?

Prokastinace by se dala charakterizovat jako chorobná tendence odkládat plnění různých úkolů, rozhodnutí a povinností (nejčastěji těch méně příjemných) na pozdější dobu. Lze ji označovat za liknavost nebo také otálení. Podle psychologů je prokastinace označována za chování, které „pomáhá" jedinci vyrovnat se z úzkostí nebo obavou (například z neúspěchu, selhání) spojenou s výkonem dané činnosti. Slovo prokastinace pochází z latinského slovesa „procrastinare" (je kombinací příslovce „pro", který označuje pohyb kupředu) a „crastinus" (znamená - patřící k zítřku, zítřejší).

Koho prokastinace postihuje?

Nejčastěji se s ní setkávají vysokoškolští studenti (když se mají začít učit na zkoušku, začít psát závěrečnou práci, apod.) a lidé pracující ve společnosti, mezi jejíž hlavní požadavky patří zvyšování efektivity a výkonnosti při dodržení určitého časového plánu. Takoví lidé často dělají vše proto, aby mohli začátek práce oddálit. Místo toho, aby plnili požadovanou činnost, stráví dlouhé hodiny čímkoli jiným, než mají - například uklízením, surfováním na internetu, hraním PC her, díváním na televizi, apod.

Je nutné prokastinaci léčit?

S prokastinací se může setkat kdokoliv z nás a do určité míry není nebezpečná. Pokud ovšem prokastinace brání v normálním fungování, stává se z ní velký problém. V takovém případě je vhodné navštívit psychologa, který zjistí přesnou příčinu a stanoví vhodný postup léčby.  Pokud se s prokastinací setkáváte jednou za čas a rádi byste se s ní vypořádali, mohou se vám hodit níže uvedené rady.

Několik rad, jak se s prokastinací vypořádat

  • Méně příjemné úkoly, povinnosti a nebo rozhodnutí, které máte udělat a nechce se vám do nich, se snažte udělat hned ráno. Čím déle je budete odkládat, tím hůře se vám bude s nimi začínat.
  • Stanovte si přesný termín, do kdy daný úkol a nebo povinnost splníte. Příklad: Máte-li se učit na zkoušku, stanovte si, že se budete učit dopoledne od desíti do tří odpoledne.  Bude pro vás v tuto dobu snadnější pracovat intenzivně a neztrácet čas zbytečnostmi, protože budete přesně vědět, kdy máte konec.
  • Před započetím daného úkolu vždy myslete na příjemný pocit, který nastane, jak jej  splníte. Poté ihned začněte pracovat na tom, abyste si tento pocit mohli co nejdříve dopřát.
  • Než se pustíte do práce, předem si nachystejte vše potřebné - ať už se jedná o tužku, papír, kalkulačku, telefon (nejlépe jen pracovní, osobní hovory by vás v tuto dobu zbytečně zdržovaly), pití a nebo třeba papírové kapesníčky. Vyhnete se tak tomu, že budete od práce neustále odbíhat.
  • Máte-li splnit větší úkol, ale nechce se vám do něj, rozkouskujte si jej na menší části. Po menších částech jej snadněji zvládnete. Důležité je začít! Příklad: Máte-li zpracovat nějakou práci v textovém editoru, začněte tím, že si napíšete a uložíte název souboru. Poté si napište názvy jednotlivých kapitol, ke každé kapitole doplňte požadovaný text, naformátujte je, apod.

Další zajímavé články k tématu:

Jak být šťastn(á)ý ze své práce

Naučte se říkat NE!

Pracovat jen 4 dny?

Za stejnou práci jiná mzda. Jde to?

Syndrom vyhoření? Nejčastěji na jaře.

Co dělat a nedělat v práci

Jak chytit v práci druhý dech

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies