Biofeedback – metoda, která odstraní poruchy učení?

Vědci hledají možnosti, jak pomoci dětem, které mají poruchy učení a jiné problémy díky lehkým mozkovým dysfunkcím. Odpovědí může být biofeedback, který může pomoci nejen dětem. V čem spočívá tato metoda?

Ruce držící hlavu nad učebnicí

Biofeedback a tajemný mozek

Vědci zjistili, že člověk využívá svůj mozek pouze z pěti až deseti procent a zbytek jakoby zahálí. Jak probudit k činnosti další tajemné šedé mozkové buňky? Odpovědí může být metoda biofeedback, která už zaznamenala velké úspěchy mimo jiné i v takových oblastech, jako náprava poruch učení u dětí. Tato metoda má už své zastánce také u nás.

Biofeedback – metoda, která stimuluje mozek

Před více než třiceti lety byla v americkém středisku pro školení astronautů NASA vypracována metoda stimulace mozku, díky které mozek zvýší svůj výkon až o třicet procent. Ukázalo se, že s pomocí speciálního přístroje a při odpovídajícím tréninku může člověk usměrnit svůj mozek, vytvořit pevné vazby a aktivizovat procesy učení.

Metoda biofeedbacku se rozšířila…

Tato metoda nemohla zůstat v utajení, proto zpočátku našla své místo v klasické medicíně při léčení celé řady psychiatrických onemocnění. Zlepšení činnosti mozku využívali také sportovci, piloti, herci a všichni lidé, pro které je soustředění, paměť, výkonnost a učení nezbytné. Posléze se začal biofeedback využívat i v diagnostice a stimulaci mozkové činnosti u dětí, které mají poruchy učení, soustředění či chování. Tím však výčet poruch a zdravotních problémů, kterým může biofeedback pomoci, nekončí.

Na jakém principu biofeedback funguje?

Celý princip biofeedbacku spočívá na principech zpětné vazby. Pokud víme, kde je chyba – je možné ji také napravit. Pomocí speciálního přístroje dostává mozek informaci, kterou je schopen vyladit. Úsilí je zaměřeno na vyhledávání těch mozkových vln a vazeb, které jsou využívány málo. Stimulací mozku tak může dojít ke zlepšení.

Jak vypadá terapie

  • Zpětná vazba je prováděna nenásilně, bezbolestně a hravě.
  • Na hlavu dítěte se upevní elektrody registrující práci mozku a z toho odborníci jsou schopni vyčíst tzv. křivku učení.
  • Počítač analyzuje signál a zajišťuje zpětnou vazbu. V praxi to vypadá tak, že dítě „trénuje” svůj mozek pomocí speciálních videoher (nejedná se však o žádné počítačové hry). Snaží se např. předhonit autíčko na obrazovce nebo rozčeřit hladinu vody.
  • Celou činnost kontroluje a povzbuzuje speciální terapeut.
  • Všechny činnosti však dítě provádí jen pomocí mozku.
  • Vlivem opakovaného mozkového tréninku se zlepšují pasivní nebo oslabené mozkové vlny.
  • Mozek je totiž nesmírně přizpůsobivý a pokud jsou mu poskytovány informace, je schopen svou činnost zlepšit. Dítě tak získává nové dovednosti a návyky v chování a učení.

Biofeedback rozvíjí vrozené dispozice

Biofeedback je účinný, protože trénink poskytuje vše, co lidská mysl potřebuje: činorodost, aktivitu, učení, ale také snahu uvolnit se a ulehčit si od problémů. Celým procesem však mozek nelze přetížit. S pomocí biofeedbacku je možné vrozené dispozice rozvíjet, a to tím, že se mozek naučí využívat větší část svého potenciálu.

Biofeedback je účinný u lehkých mozkových dysfunkcí

Tato metoda je velmi účinná právě u poruch pozornosti, soustředění, učení atd. Tím se může naučit dítě rychleji učit, učivo si déle zapamatuje a bude s ním umět pracovat. Opatrné, nesmělé děti, nebo děti s poruchami chování je možné pomocí této metody „vyladit” a usměrnit. Neklid, nesoustředění či agresivita se zmírní a dítě se naučí lépe ovládat. Řada problémů spojených s lehkými mozkovými dysfunkcemi se během několika terapií lepší. Včasná náprava mozkových dysfunkcí se doporučuje už u dětí v předškolním věku, čímž lze ušetřit mnohem závažnější trápení ve škole dítěti, jeho rodičům i jeho učitelům.

Jak dlouho terapie trvá

Jako v každém procesu učení jsou i výsledky této metody viditelné postupně, během času. U většiny stavů by měl být počáteční pokrok zřetelný po deseti sezeních, u mladších dětí nebo těžkých stavů se plný účinek rozvine asi po dvaceti sezeních. U prosté poruchy pozornosti, nesoustředěnosti, roztěkanosti, neklidu je třeba u dětí asi 40 sezení, u dospělých 30. Pro úpornější dysfunkce, jako jsou poruchy učení, dyslexie, dysgrafie, vývojové vady řeči, poruchy chování nebo jiné mozkové dysfunkce, bývá potřeba někdy až 60 sezení. Zpočátku se doporučuje trénovat dvakrát až třikrát týdně, později se může tempo zvolnit.

Kolik terapie stojí?

V České republice existuje několik středisek, ve kterých se tato metoda využívá a rozvíjí. Terapii v nich provádějí speciálně vzdělaní psychologové, neurologové či psychiatři. Cena terapií se může lišit. Záleží na nákladnosti používaného zařízení, na umístění centra, na profesionálním vzdělání odborníka a ovšem na závažnosti diagnózy a případných doplňkových službách. Obvykle se pohybuje od 250 do 400 Kč za jedno sezení. Bohužel metodu zatím většina pojišťoven neproplácí.

Biofeedback je bezpečný

Biofeedback může absolvovat každé dítě, protože se při této metodě trénují obecné mentální funkce. Povzbuzovat a stimulovat mozek lze i dalšími metodami a učením – např. arteterapií, ale nejdůležitější je, aby mělo dítě v rodině dobré emocionální zázemí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies