Bílkovinná dieta

Bílkovinná dieta je dieta, při které dochází ke stavu zvaném ketóza. Napomáhá rychlému spalování tuků a její podmínkou je dočasné vyřazení sacharidů ze stravy. Tato dieta je mimo jiné úspěšná také při léčbě epileptických záchvatů.

Stetoskop s jablkem omotaný metrem

zeleninový salátJak funguje bílkovinná dieta

Princip bílkovinné diety popsal poprvé Dr. Blackburn v roce 1974 a to na základě dlouholetého výzkumu. Do praxe se dostala nejdříve v Severní Americe. Už tehdy si získala mnoho příznivců a tak je to i dnes. 

Tělu jsou dodávány podle stravovacího komplexu vysoce kvalitní bílkoviny a zároveň se snižuje příjemn sacharidů, aby toho nebylo málo, je třeba ještě zvýšit příjem vybraných druhů zeleniny. Na jinou formu sacharidů a tuků je při této dietě nutno zapomenout, ale ono se to vyplatí! Ptáte se proč vysoký příjem kvalitních bílkovin? Kvalitní bílkoviny totiž zabrání spalování svalové hmoty.

Pojem KETÓZA

Jde o změnu v tělním metabolismu. Příčinou této změny je omezený příjem sacharidů, které jsou běžně zdojem energie. Bílkovinná dieta ovšem sacharidy zakazuje a hlavním zdorjem energie se v tuto chvíli stává tuk. Během ketózy vznikají v našem organismu ketolátky, jejich přítomnost lze snadno pro kázat v moči. Ketolátky jsou pro nás v období hubnutí velice prospěšné. Navozují pocit dobré nálady a nejen to, dokonce umí tlumit pocit hladu, což je při hubnutí velká pomoc. Asi proto je bílkovinná dieta tolik úspěšná po celém světe, nikdo při ní netrpí hlady a ještě je v dobré náladě. 

Důležitý je pitný režimsuchary s rajčetem

Během diety se začne voda rychle spotřebovávat, proto je velice nutné a důležité dodržovat během bílkovinné diety praviddelný a hlavně dostatečný pitný režim. S pitným režimem by do organismu měl přijít také sodík a draslík. 

Během prvního kroku je důležité, aby nebyly konzumovány jiné potraviny, než je doporučeno, jinak by byl prosec ketózy zastaven. V průběhu návratového kroku bílkovinné diety dochází ke znovuzavádění sacharidů do stravy. Pokud dodržíte dietní koncept, nemusíte se obávat JOJO efektu. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies