Bezplenková metoda – vážně to jde bez plenek?

Ano, jde. Ačkoliv většině českých maminek připadá používání plenek přirozené, opak je pravdou. Bez plenek bude vaše děťátko zdravější, spokojenější a vy ještě k tomu ušetříte spoustu peněz!

Nahé dítě sedící v keramické míse

Bez plenek je to přirozené

V České republice je bezplenková metoda něčím novým. Většina maminek je zvyklá dávat dítěti pleny a jakmile začne chodit, učí jej zvykat si na nočník – pro dítě je to pak něco zcela nového. Celou dobu bylo přece učeno, že vyměšovat do oblečení (přestože vycpané plenou) je v pořádku a najednou je všechno jinak?

Naproti tomu pro dítě, kterému matka od narození umožňuje vykonat potřebu do nočníku či záchodu, je mnohem jednodušší přechod na nočník – dělo se tak celou dobu, teď se jen musí naučit chodit na nočník samo.

V čem spočívá bezplenková metoda

Stejně jako dávají děti od narození najevo, že mají hlad, instinktivně také různými způsoby vyjadřují, že chtějí vykonat malou nebo velkou potřebu. Některé děti sebou nervózně vrtí, specificky pláčou či mroukají, chtějí pryč, jsou-li v něčí náruči. Pozorováním děťátka matka brzy zjistí, který projev signalizuje konkrétní potřebu. Maminka jej pak svlékne, stočí do klubíčka a umožní vyprázdnit se – a děťátko je spokojené.

Takto po staletí vycházejí svým dětem vstříc mnohé domorodé kmeny a v době, kdy plenky neexistovaly, tak činili i naši předkové. Dnešní svět je ale zaměřen na pohodlí, které má však často vedlejší účinky – například negativní dopady na zdraví.

Výhody života bez plenek

Chráníte zdraví svého dítěte

Hlavní výhodou je přirozenost a zdravotní prospěšnost. Jen si to sami představte. Styk kůže s močí či stolicí není nic příjemného. Způsobuje opruzeniny a u děvčat při kontaktu výkalů s vagínou zvyšuje riziko vzniku bakteriální infekce.

Nezatěžujete životní prostředí

Je to neuvěřitelné, ale za jedno dítě matka dohromady spotřebuje až dvě tuny nerecyklovatelného odpadu.

Ušetříte peníze

Za jedno „plenkové období“ (cca 15 měsíců) zaplatíte okolo 13 000 Kč. Při uplatnění bezplenkové metody sice občas nějakou tu plenku použijete, ale opravdu jen výjimečně.

Zlepší se komunikace mezi vámi a dítětem

Matky, které bezplenkovou metodu uplatňují, uvádějí, že díky pozorování signálů dítěte lépe rozumí i ostatním potřebám miminka. Komunikace je snazší, dítě mnohem méně „bezdůvodně“ pláče, je spokojenější.

Jak na to

Čím dříve začnete, tím lépe. Nejlépe hned od narození. Zpočátku dítěti plínky dávat můžete, jakmile vám dá dítě „znamení“, stočte jej do klubíčka a chvíli podržte nad toaletou nebo nočníkem. Teprve až si budete jistí, že víte, který signál co znamená, plenky můžete přestat doma jako pojistku používat úplně.

Bezplenková metoda ale není zárukou, že už plenu nikdy nepoužijete. Pokud vyrazíte někam, kde nebudete mít možnost dítěti vyhovět, plenu mu dejte a jakmile podá „signál“, podržte jej v čůrací poloze, čímž mu dáte najevo, že tentokrát do plenek může. Je-li dítě starší, vysvětlete mu, že jakmile to bude možné, plenku mu vyměníte. Spousta „bezplenkových maminek“ dává dítěti plenky i na noc. Vyspaná a spokojená maminka je přeci jen přínosnější než nevyspalá a nevrlá.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies