Bezlepkové recepty

Lidé dodržující bezlepkovou dietu musí být ostražití. Žádná konzumovaná potravina nesmí obsahovat lepek. Co a jak ale pro bezlepkovou dietu vařit? Přinášíme vám několik rychlých a jednoduchých receptů na bezlepkové pokrmy.
Polévka v hrnci s vařečkou

Bezlepkové cukroví

Ingredience

60 g bezlepkové mouky, 50 g Hery, 20 g mletého cukru, 20 g mletých ořechů, 1 káv. lžička kakaa, skořice, hřebíček, špetka prášku do pečiva

Postup

Zpracujte všechny suroviny ve vláčné těsto, které nechejte alespoň dvě hodiny uležet. Těsto plňte do formiček vysypaných sojovou moukou nebo kukuřičnou krupicí. Po upečení formičky nechejte vychladnout a pak je vyklopte.

Pohankové placky pro bezlepkovou dietu

Ingredience

80 g pohanky, 100 ml mléka, 1 vejce, 10 g amarantové mouky, 20 g oleje, 30 g dietního salámu, sůl, pepř, stroužek česneku (česnek je totiž rostlinný všelék), majoránka

Postup

Pohanku uvařte ve vodě do měkka, okořeňte solí, pepřem a česnekem, přidejte vejce, amarantovou mouku a salám. Umíchejte ze směsi těsto, ze kterých vytvoříte placky. Opečte je na pánvi z obou stran a podávejte se zeleninovým salátem.

Sýrové smaženky pro trpící celiakií

Ingredience

100 g uzeného sýra, 1 vejce, 30 g sójové mouky, 20 g amarantové mouky, sůl

Postup

Nastrouhejte sýr, přidejte mouku, vejce a sůl. Z těstíčka vytvořte šišky, které osmažíte na oleji. Podávejte s bramborem.

Poslední bezlepkový recept - Zapečený sójový nákyp

Ingredience

100 g sójových bobů (víte, že sója pomáhá proti rakovině?), 10 g mrkve, 20 g celeru, 5 g cibule, 100 ml mléka, 1 vejce, 20 g sójové mouky, 10 g amarantové mouky, 1 lžička oleje, sůl

Postup

Sójové boby přes noc namočte do vody. Druhý den uvařte do měkka a pomelte. K sóji přidejte uvařenou nakrájenou zeleninu a směs zahustěte amarantovou a sójovou moukou. Přidejte rozšlehané vejce a sůl. Obsah vlijte do olejem vymazaného pekáčku a pečte v troubě přibližně 30 minut.

Související články

Ingredience nakupujte v racio obchůdcích
Bezlepková dieta pro nemocné celiakií
Celiakie a fenylketonurie
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies