Bermudský trojúhelník

Bermudský trojúhelník se nachází východně od Spojených států. Je to oblast mezi Floridou, ostrovem Flu a Bermudami, která přinesla zkázu několika desítkám letadel a lodí. Tyto objekty zmizely v Bermudském trojúhelníku beze stop.
Loďka plující po moři

Bermudský trojúhelník nebo také ďábelský trojúhelník, hřbitov Atlantiku, moře duchů a smrti. Už od dávné minulosti lidé přisuzovali mizení v Bermudském trojúhelníku nadpozemským stvořením, velkým obludám, mimozemšťanům, mořským pannám nebo Krakenovi, který měl požírat námořníky.


Doby, kdy se lidé domnívali, že příčinou záhad v Bermudském trojúhelníku jsou mořské obludy jsou pryč. Už v minulém století vědci tápali nad touto oblastí a snažili se vysvětlit, co za tímto záhadným jevem vězí.


Jednou z příčin mizení v Bermudském trojúhelníku je působení silného magnetického pole. V této oblasti se střelka magnetického kompasu najednou otočí k pravému zeměpisnému severu, i když normálně na Zemi se otočí k magnetickému severu. Odchylka mezi zeměpisným a magnetickým severem znamená pro námořníky velké nebezpečí, obzvlášť v navigaci, proto se mohou snadno ocitnout v nebezpečí.


Další možností je působení Golfského proudu. Ten společně s karibsko-atlantickým podnebím vytváří počasí ,které je nepříhodné pro plavbu i pro let. To objasňuje, proč nebyly nalezeny žádné trosky ani pozůstatky. V oblasti Bermudského trojúhelníku je také mnoho útesů a mořských proudů, které plavbu nijak neusnadní.


S novou teorií nedávno přišli britští vědci. Za zmizení lodí a letadel v Bermudském trojúhelníku stojí plyn – methan. Ten se uvolňuje z mořských hlubin na hladinu moře a dále stoupá do ovzduší. Když methan vystupuje z hlubin ve větším množství, snižuje hustotu vody až do takového stavu, kdy se pevné objekty, včetně lodí, začnou propadat do vody.


Poslední teorie platila pro lodě. Proč ale v Bermudském trojúhelníku mizí i letadla? Vědci tvrdí, že methan, který z hladiny stoupá do ovzduší a je v dostatečné míře, způsobí společně s malým množstvím kyslíku poruchu motorů. Avšak nižší koncentrace je mnohem nebezpečnější, protože směs vzduchu a methanu je výbušná, a tak by mohla explodovat vlivem žáru z motoru letadel.


Dnes už nikdo nevěří tomu, že za mizení v Bermudském trojúhelníku mohou mořské příšery nebo mimozemšťané. Zvlášť, když vlivem silného magnetické pole nebyl úplně prozkoumán. Ať už je ale záhadou cokoliv, navždy zůstane Bermudský trojúhelník oblastí, odkud nemusí být návratu.

Kam na dovolenou?

Další články:

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Turecko a typická turecká kuchyně

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies