Benátky - nevěsta moře

Severoitalské město, které je postavené na vodě, má mnoho přezdívek. Nejznámější z nich je „nevěsta moře“. Někteří považují Benátky za nejkrásnější místo v Evropě. Ti druzí vidí, jak chátrá a všude okolo cítí pach laguny a plesnivějícího zdiva.
Lidé v loďce plující přes Canal Grande v Benátkách

Benátky a historie

Podle legendy byly Benátky založeny v roce 421 našeho letopočtu a je spojeno s nájezdy Gótů. Ti po cestě do Říma pálili vše, co jim stálo v cestě. Místní obyvatelé se proto ukryly na ostrovy do laguny, kde se před těmito nájezdy mohli lépe ubránit.

Na počátku 9. století, zapustili obyvatelé pevniny do Benátské laguny tisíce dřevěných kůlů a na nich začali stavět město, které spojuje několik desítek zdejších ostrůvků. Dodnes se neví, co je k tomu přimělo.

 

Benátky jsou rozloženy na 118 ostrůvcích, při 160 kanálech, přes které se táhne asi 400 mostů. Jsou unikátním místem pro svou fantastičnost polohy a bohatstvím historických památek. Najdete zde bezpočet muzeí a galerií, pořádají se tu velkolepé slavnosti, festivaly a výstavy.

Náměstí Svatého Marka

Srdcem Benátek je náměstí Svatého Marka s nádherným chrámem, který zabírá celou jednu stranu náměstí a ohromující palácem v byzantském stylu. Vévodí mu však 100 metrů vysoká kampanila, která nabízí výhled na celé město. Náměstí Svatého Marka je proslulé tím, že několikrát ročně bývá zaplaveno velkou vodou.

Canal Grande

Hlavní třídou Benátek je 3 800 metrů dlouhý Canal Grande (Velký kanál), který představuje jakousi živou dálnici. Plavba po tomto kanále nabízí malé představení benátských dějin. Je také hlavním dějištěm oslav, které se v Benátkách každoročně konají (např. Benátský karneval).

Ponte di Rialto

Ponte di Rialto je nejznámější a nejnavštěvovanější most Benátek. V minulosti býval střediskem obchodníků, dnes se však na něm soustředí hlavně turisté.

Casanova


V Benátkách žil jeden z nejslavnějších svůdníků všech dob - Casanova. Podle něj byla také natočena romantická milostná komedie se stejnojmenným názvem o tom, jak to s Casanovou bylo doopravdy. Ta se samozřejmě nenatáčela nikde jinde, než v Benátkách.

Kam na dovolenou?

Další články:

Zakynthos - ostrov vůní

New York pro vášnivé cestovatele

Paříž - město lásky a památek

Amazonka - největší řeka světa

Nový Zéland - země pána prstenů

Sahara - tajemná poušť

Pyramidy

Toskánsko a pár tipů na cesty

Brazílie a dovolená snů

Malta a par tipů na cesty

Velká čínská zeď

Thajské království

Turecko a typická turecká kuchyně

Jaderské moře - nejmodřejší na světě

Mrtvé moře

Kanárské ostrovy
Tropické deštné lesy

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies