Běh - máte správnou techniku?

Chůze a běh jsou přirozenými pohyby. Neběhejte jen proto, abyste trhli nějaký rychlostní rekord. Běh není o rychlosti. Pokud chcete začít pravidelně běhat, musíte se nejprve naučit správnou techniku, abyste předešli bolesti či úrazům.

Běh - máte správnou techniku?

 

I když nejste zrovna začátečník, co se běhání týče, neznamená to, že “umíte” běhat. Vaše technika možná není tak úplně vypilovaná, jak jste si mysleli. Proto se i vám, zkušeným běžcům, mohou tyto rady hodit. 

 

Správná technika

 

Běhat umí všichni, ale ne každý běhá “správně”. Hlavu držte pěkně vzpříma. Měli byste se dívat před sebe (asi 10 m) směrem dolů. Nikdy ale hlavu nevysouvejte vpřed, ať zbytečně nepřetěžujete krční páteř. Další důležitou věcí, kterou se musíte naučit, je našlapování. Došlápněte nejprve špičkou chodidla a až pak celou délkou chodidla. Vaše paty by se neměly dotýkat země.

 

S běháním začněte na rovině. Když si zvolíte moc náročný terén, tím spíš se necháte od běhání odradit. Až zvládnete techniku a dokážete odběhnout i půl hodiny, můžete si vyzkoušet náročnější terén. Neběhejte příliš rychle. Doporučuje se běhat takovou rychlostí, při které byste zvládli mluvit se svým běžeckým partnerem. Při této rychlosti bude vaše tělo spalovat více kalorií a vyplaví z těla škodlivé látky.

 

Ruce nechte uvolněné. Pohybujte jimi přirozeně vpřed a vzad. Pamatujte ale na to, že se ruce nesmí křížit před hrudníkem. Najíst byste se měli vždy minimálně hodinu a půl před běháním. Pít při běhu můžete, ale raději pijte častěji a po menších dávkách. Nezapomeňte i správně dýchat. Lapáte po dechu? Možná jen nestíháte pořádně vydechovat oxid uhličitý (CO2). Pak vám poradíme, abyste zvolnili tempo a soustředili se více na dýchání.

 

Tenisky jsou z celé výbavy tím nejdůležitějším a nejpotřebnějším kouskem. Vyberte si nějaký běžecký model se zvýšenou a odpruženou patou. Tuto investici, stejně jako u oblečení, nepodceňujte. Raději si připlaťte, vaše nohy i zbytek těla vám určitě poděkují.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies