Begonie

Begonie patří mezi nejnápadnější balkónové květiny. K nám byly rostliny přivezeny z horkých tropů Asie, Afriky a Ameriky. Vzrůst, velikost a barva květů begonií se velmi liší.
Červené květy Begonie

Begonie

Begonie patří mezi nejnápadnější balkónové květiny. K nám byly přivezeny z horkých tropů Asie, Afriky a Ameriky. Vzrůst, velikost a barva květů begonií se velmi liší.

Umístění

Begónie vyžaduje jasné světlo, především v létě ale musíme rostlinu chránit před přímým slunečním zářením.

Teplota

Průměrná pokojová teplota pro pěstování je okolo 20 °C nejlépe po celý rok, v zimě minimálně alespoň 18 °C, teplota nesmí klesnout pod 15 °C. Pro založení květů jsou optimální teploty kolem 20 až 22 °C ve dne a 18 až 20 °C. Rostlina špatně snáší náhlé změny teploty a průvan!

Zálivka

Substrát by neměl nikdy zcela vyschnout, zaléváme hned, když vyschne povrch substrátu. K zalévání begónií je dobré používat měkkou vodu pokojové teploty a při zalévání bychom neměli lít vodu na listy. V době odpočinku zaléváme méně. Rostlině nesvědčí příliš suchý vzduch.

Přesazování

Begónie přesazujeme jednou za rok, nejlépe na jaře nebo v létě. Substrát by měl být kyprý, dobře propustný s vyšším podílem rašeliny (pH 5,5 až 6,5) . Doporučuje se pro pěstování také směs rašeliny a minerální zeminy smíchané v poměru 2 až 3:1. Rostliny jsou poměrně náročné na živiny, nesnáší vysoký obsah solí v substrátu.

Množení

Begonie se rozmnožují řízkováním a semeny. Hlíznaté begonie se kromě toho rozmnožují také dělením hlíz. Hlíza se rozřízne na polovinu tak, aby obě části měly výhonky a kořeny. Řez se zasype uhlím nebo sírou. Hlízy se sázejí tak, aby jejich vrcholek lehce vyčníval nad úrovní půdy.

Choroby a škůdci

Skvrny zpočátku hnědé, pak šedé a plesnivé
Příčinou je Botrytis. Begónii vždy od ostatních rostlin vzdalte a na napadené listy použijte systémový fungicid. Plíseň šedá se více šíří, jestliže má rostlina nedostatek světla a pokud má své stanoviště v neprovětrávaných místech s vyšší vzdušnou vlhkostí.
Škodlivý hmyz
Begónie bývají nejčastěji napadány mšicemi a sviluškami.
Žloutnutí listů
Rostlina má příliš málo světla a příliš málo nebo příliš mnoho vody.
Stonky jsou slabé a vytáhlé
Rostlina má nedostatek světla.
Špičky listů hnědnou
Příčinou je příliš suchý vzduch.
Světlé a zahnívající listy
Příčinou je příliš mnoho vody při zálivce.
Bílé práškovité skvrny
Příčinou jsou padlí. Begónii vždy od ostatních rostlin vzdalte. Nezapomeňte jí napadené listy odstranit a použijte systémový fungicid. Okolí rostliny častěji provětrávejte a vyvarujte rostlinu příliš chladnému stanovišti.
Poupata opadávají
Příčinou je buď příliš suchý vzduch, nebo nedostatečná zálivka.
Rostlina hyne
Nejčastějšími příčinami bývá hniloba kořenů v důsledku častěji mokrého substrátu. Mohou jimi však také být kořenová háďátka (bobulovité zduření na kořenech) nebo larva lalokonosce (požerky hlíz).

Druhy begónií

Begonia semperflorens
Begonia glaucophyla
Begonia lorraine
Begonia tuberhybrida
Begonia x elatior
Begonia 'Alma', 'Renaissance', Schwabenland', 'Susi', 'Goldstar'
Begonia limmingheana
Begonia corallina
Begonia serratipetala
Begonia metallica
Begonia egregia
Begonia coccinea
Begonia 'Comte de Miribel'

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies