Basketbal

Basketbal je míčová hra patřící mezi nejrozšířenější hry na světě. Jeho pravidla se řadí mezi nejsložitější a nejčastěji se měnící, což souvisí s jeho neustálým vývojem a se snahou zatraktivnit ho pro veřejnost.
Basketbalový míč

Něco z historie basketbalu

Není známo, kdo jako první v historii basketbalu zasáhl koš, ale stalo se to roku 1891. Jeden ze studentů sportovní školy Křesťanské asociace mladých mužů ve Springfieldu, si získal velké uznání, když se míčem na fotbal trefil do jednoho ze dvou košů na broskve, které visely na zábradlí balkonu tělocvičny.

Charakteristika basketbalu

Basketbal hrají dvě družstva o pěti hráčích na každé straně. Cílem hry je hodit basketbalový míč do soupeřova koše a zároveň soupeři bránit, aby získal míč pod kontrolu nebo dal koš.

Míč se může přihrávat, házet, odrážet, kutálet nebo driblovat a to v jakémkoliv směru.

Basketbal se hraje 4 x 10 minut čistého času. Přestávky mezi čtvrtinami trvají 2 minuty, poločasová přestávka je potom 15 minut. V případě, že stav zápasu bude nerozhodně, nastaví rozhodčí 5 minut.

Zvítězí to družstvo, která nastřílí do soupeřova koše více bodů.

Bodování

Družstvo dostane bod vždy, když míč propadne košem nebo je alespoň jeho část uvnitř obroučky.

Basketbalové hřiště

Basketbalové hřiště má tvar obdélníku s rovným a tvrdým povrchem, bez jakýchkoliv překážek. Rozměry jsou 28 x 15 metrů, výška stropu musí být minimálně 7 metrů.

Basketbalový koš

Deska basketbalového koše musí být vyrobena z průhledného materiálu nebo ze dřeva, které je natřeno na bílo. Rozměr desky je 1,80 x 1,05 metrů. Koš je zhotoven z bílé síťky, zavěšené na železném, oranžově natřeném kruhu, jehož vnitřní strana má průměr 45 cm.

Basketbalový míč

Basketbalový míč musí být nahuštěn tak, aby když se spustí z výšky 1,8 metrů na hrací plochu, vyskočil do výšky 1,2 – 1,4 metrů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies