Barvínek menší - Vinca minor

Barvínek menší (Vinca minor) je bylina, která se řadí mezi léčivky. Aby se mohl dát barvínek menší použít pro výrobu léků, je nutné snížit počet alkaloidních látek, které jsou v něm obsaženy.

Bylina zvaná barvínek menší

Barvínek menší – Vinca minor

Barvínek menší je hojně rozšířený po celé Evropě. V lidovém léčitelství se používá velmi málo, protože je v něm obsažen velký počet alkaloidů, které se musí nejprve odstranit , aby se mohl dát barvínek menší použít k lékařským účelům.

Lidové názvy barvínku menšího

Barvínku menšímu se také říká zimostráž, zimostráz, zimostrázek.

Sběr a sušení barvínku menšího

Nať barvínku se sbírá v červnu až červenci, suší se co možná nejrychleji ve stínu nebo umělým sušením při teplotě do 45°C.

Účinné látky

Nať barvínku menšího obsahuje alkaloidy, saponiny, třísloviny, pektin, amorfní hořčiny, vincin a deriváty kyseliny flavonové a ursolové.

Použití barvínku menšího

Barvínek snižuje krevní tlak, užívá se ji při potlačení dráždivosti při kašli, působí sedativně, bývá také užíván při cukrovce. Také tato léčivá bylina bývá užívána při léčbě nejrůznějších krvácejících stavů jako je například krvácení z nosu, z dásní nebo krvácení ženských orgánů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies