Bakterie, které léčí...

Když se řekne slovo bakterie, lidé si většinou vybaví „malé škůdce“, kteří zabíjí. Nemusí to však být pravda. Existují také bakterie, které léčí. Takové, které potřebujeme pro přežití…
Plující bakterie

Co jsou to bakterie?

Bakterie jsou buněčné organismy, které jsou nejrozšířenější skupinou organismů na světě. Bakterie patří mezi organismy, které jsou schopny přežít téměř kdekoli – některé druhy totiž přežijí například ve vroucí vodě nebo v tlaku, který je pro člověka nebo zvíře smrtelný. Jejich studiem se zabývá věda s názvem bakteriologie, jejíž zakladatelem je Robert Koch.

Bakterie, které zabíjí

Bakterie jsou původci mnoha chorob, některé z nich mohou být také smrtelné. V dřívějších dobách, kdy medicína nebyla tak vyspělá, jako dnes, lidé běžně umírali na TBC nebo jiné nemoci, které se dnes dají vyléčit.

Bakterie pro zdraví

Některé bakterie se běžně využívají v potravinářském průmyslu, protože našemu zdraví neubližují, ale naopak prospívají. S jejich pomocí se například vyrábí potraviny jako jsou sýrové výrobky,mléčné výrobky, sójová omáčka, kyselé zelí nebo ocet, víno a mnoho a mnoho dalších.

Jiné prospěšné využití bakterií

Bakterie však nejsou prospěšné jen v potravinářském průmyslu, ale využívají se také v jiných oblastech lidských činností. Například díky jejich schopnosti rozkládat látky se používají při likvidaci nebezpečných odpadů, které by se jinak samy nerozložily. Používají se například na čištění ropných skvrn, výrobu nejrůznějších chemických látek, ale také léků.

 

Bakterie se také hojně využívají v lékařství a výzkumu. Vědci pomocí bakterií rozkládají DNA a zjišťují, jak vlastně fungují geny nebo metabolické cesty.

Další zajímavé články z rubriky zajímavosti ze světa

Globální oteplování - jaké následky hrozí?

Snář - co znamenají sny?

Jak mluví lidé po celém světě?

10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

Nejzáhadnější místa naší planety

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies