Autoškoly – jak vybrat tu správnou?

Chcete si udělat řidičák a vybíráte si vhodnou autoškolu? Pak by jste měli vědět, co všechno k přihlášení potřebujete, jaké podmínky pro získání řidičského průkazu musíte splnit a jak by měl výcvik kvalitní autoškoly vypadat.
Ruce položené na volantu

Autoškoly - ceník

Cena za řidičský průkaz skupiny B se pohybuje okolo 6 500 Kč. Ze zákona máte nárok za své peníze dostat 28 hodin jízdy a 17 hodin teoretické výuky. Po neúspěšné zkoušce v některých autoškolách zaplatíte až 1 000 Kč za každou dílčí opakovanou zkoušku.

Zahájení kurzu

Výcvik může začít poté, co v autoškole odevzdáte vyplněnou "Žádost o řidičské oprávnění" a posudek o zdravotní způsobilosti k řízení.

Délka kurzu

Obvyklá délka kurzů pro skupinu B je 2 - 3 měsíce. Pokud ale budete kurz dělat opravdu intenzivně, můžete si jeho dobu výrazně zkrátit.

Etapy výcviku

Teoretická část

Teoretickou částí výuky se rozumí pravidelná docházka na přednášky nebo individuální studijní plán, tedy samostudium. V tomto případě je ale lektor povinen poskytovat vám konzultace, které vám objasní vše, čemu úplně nerozumíte. Při samostudiu absolvujete místo 4 hodin výuky v kurzu 1 hodinu konzultací.

 

Teoretická výuka se zabývá těmito předměty:

  • Předpisy o provozu vozidel
  • Ovládání a údržby vozidla
  • Teorie jízdy a zásad bezpečné jízdy
  • Zdravotní přípravy

Praktická část

Máte právo na 28 vyučovacích hodin jízdy. Jedna vyučovací hodina trvá 45 minut a počítá se i výcvik na trenažeru. Pokud trvá hodina podezřele dlouho nebo je naopak příliš krátká, není něco v pořádku. Autoškola je povinna Vám vydat průkaz a do něj zaznamenávat hodiny praktického výcviku. Průkaz sebou noste na každý výcvik. Pokud vám učitel sdělí, že nemají trenažer a navrhne, že pojedete rovnou na silnici, ochuzuje vás o vaše právo.

 

Praktický výcvik se skládá ze tří etap:

  1. Výuka na trenažéru (AT) nebo na autocvičišti (AC). Zde se učíte základním dovednostem potřebným k ovládání vozidla jako je např. rozjezd, zastavení, řazení, couvání apod. Po získání těchto dovedností jezdíte po silnici v tzv. mírném provozu (MP) . Praktická zkouška má 7 vyučovacích hodin.
  2. Výuka v běžném silničním provozu. Zde je kladem důraz na dodržování pravidel silničního provozu a zásady bezpečné jízdy. Tato etapa obsahuje 12 vyučovacích hodin.
  3. Výuka v hustém silničním provozu a za ztížených podmínek. Tato etapa obsahuje 9 vyučovacích hodin.
Praktický výcvik zahrnuje i zdravotní přípravy a praktickou údržbu.

Zkouška

Teprve po absolvování minimálního počtu hodin teorie i praxe se můžete přihlásit ke zkoušce. Na zkoušku vás přihlašuje autoškola.

Zkouška se koná se v jeden den a má tři části:

  1. písemný test z pravidel silničního provozu (30 minut)
  2. ústní zkouška ze znalostí ovládání a údržby vozidla
  3. zkouška z praktické jízdy (30-40 minut, dle typu řidičského průkazu, o jaký se ucházíte)

Opakovaná zkouška

Pokud jste v některé části zkoušky neprospěli, opakujete pouze tuto část zkoušky. Nemůžete ji však absolvovat dříve než za 5 pracovních dní. Na opravném termínu se můžete s autoškolou domluvit nejpozději do měsíce. Pokud Vám tvrdí, že nemají termíny, podejte žádost písemně. Tu pak můžete v případě stížností předložit na magistrátě statutárního města. Pokud všechny zkoušky nesložíte do 6 měsíců ode dne konání první zkoušky, musíte absolvovat novou výuku a výcvik!

Jak vybrat dobrou autoškolu ?

  • Zeptejte se svých známých, kam chodili, jak byli spokojeni a kdo je učil.
  • Porovnejte služby jednotlivých autoškol.
  • Zjistěte si, jestli jestli má autoškola pravidelné úřední hodiny.
  • Zjistěte si, zda mají autoškoly vhodné prostory pro výuku.
  • Solidní autoškoly nabízejí možnost placení kurzu na splátky. Některé chtějí naopak určitou částku předem, což se vám nemusí vyplatit. V případě nespokojenosti totiž můžete mít problémy s jeho vrácením.
  • Nevybírejte si autoškolu pouze podle nejnižší ceny. Nízká cena nezaručuje vysokou kvalitu. Lektoři vás mohou ošidit v počtu hodin, na které máte nárok a výsledkem pak může být, že neuděláte zkoušky. Za zkoušky opravné si pak autoškola zaúčtuje takové peníze, že budete litovat, že jste si raději nevybrali autoškolu dražší, ale také kvalitnější. Proto pokud se rozhodnete pro levnou autoškolu, zjistěte si cenu opravných zkoušek.
V průběhu výcviku můžete autoškolu změnit. Po neúspěšném absolvování zkoušky už ne.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies