Automatická kresba o vás mnohé prozradí

To, co si nevědomky čmáráte do svého notýsku, když se třeba nudíte ve škole či na firemní poradě, o vás vypoví mnohem více, než si myslíte. Tzv. automatickou kresbu můžete ale pozvednout i na vyšší úroveň a učinit z ní jakousi terapii. Vysvětlíme, jak.

Barevná kresba

Když kreslí vaše duše aneb proč a jak vám může automatická kresba pomoci

Automatická kresba je technika, při které nekreslíte rozumem, ale intuitivně, zkrátka se necháte vést. Jakmile začnete přemýšlet, jakou pastelku použít nyní, kresba již automatickou přestává být. Je proto důležité se vnitřně odpoutat od myšlenek, uvolnit se a teprve poté tvořit. V tomto stavu kreslí vaše duše, nevědomá část vašeho já, kterou si ale právě díky automatické kresbě můžete začít uvědomovat a posílit tak své psychické schopnosti (například intuici). Z automatické kresby lze pak vyčíst nejen vaše celkové duševní rozpoložení, ale i diagnózu vašeho zdravotního stavu, vhodnost vašeho zaměstnání, potlačené vzpomínky, bloky a podobně. V podstatě nahlédnete do své duše, pochopíte, co právě prožíváte a co nyní potřebujete ze všeho nejvíce. Obrázek, který nakreslíte, je ale nejen skvělým diagnostickým, ale také léčivým pomocníkem – obsahuje totiž informace, které právě potřebujete a které, ačkoliv je třeba nemusíte chápat rozumem, vaše duše vnímá a vstřebává.

Kdy začít kreslit?

Automatickou kresbu můžete použít kdykoliv nevíte, kudy kam, když chcete „vypnout“ (tím se kresba stává příjemným typem meditace) nebo se vykreslit z nepříjemných pocitů. Pamatujte ale, že kreslení musí jít automaticky, jako by vaší ruku někdo vedl, nevnášejte do ní svou mysl, nekritizujte výsledek své kresby, neposuzujte!

Jak na to

Uvolněte se, posaďte se tak, aby vám bylo příjemně, můžete si také pustit relaxační hudbu, většina lidí ale potřebuje k naprostému uvolnění klid. Připravte si čistý bílý papír a barevné pastelky. Vnímejte plochu před sebou, věnujte pozornost barvám. Tou, která vás nejvíce zaujme, začněte kreslit. Možná nebudete malovat ihned, počkejte na „vedení“. Vše podřizujte svým pocitům, malujte srdcem, ne hlavou. Pokud vám bude činit potíže nemyslet, dejte si za úkol každý den alespoň na deset minut relaxovat a zkuste automatickou kresbu za pár dní.

Výsledek své práce neposuzujte, automatická kresba není o umění malovat, ale o vnitřním uvolnění.

Automatická kresba jako diagnóza – co říká o vás?

Jednoduchým testem si můžete diagnózu udělat sami. Co nejčastěji kreslíte „mimoděk“, když se nudíte? Kytičky prozrazují vnitřní spokojenost, geometrické tvary vaši snahu mít všechno pod kontrolou, zvířátka touhu být více pochopen a milován, beztvaré čmáranice zase značí vnitřní neklid.

Můj strom – mé já

Dobrý diagnostickým pomocníkem je kresba stromu, vyžadují ji dokonce i někteří zaměstnavatelé na pohovorech. Styl kresby o vás prozradí lecos o vaší povaze, závislostech i slabostech.

Jak velký je váš strom?

Pokud nakreslíte strom, který zabírá velkou plochu papíru, jste sebevědomá a máte tendence se „ukazovat“, líbí se vám, být středem pozornosti. Naopak malý stromeček vypovídá o malém sebevědomí.

Neharmonický tvar stromu

Má-li strom vyboulený kmen, zaškrcené větve či je jinak neharmonický, poukazuje to na vnitřní bloky a poruchy proudění energie, která může vyústit ve výbušnost.

Koruna stromu

Otevřená koruna stromu (struktura větví bez ohraničení) vypovídá o otevřeném, přátelském a přívětivém člověku. Bojí se ale konfliktu a jde cestou nejmenšího odporu, nedokáže se vždy prosadit. Uzavřená koruna stromu zase patří introvertům. Častá bývá ne zcela uzavřená koruna (u kmene je mezera) – tito lidé v sobě mají kousek z obojího.

Plody, listy

Strom s plody je znamení radosti ze života a požitkářství, též ale poukazuje na potřebu ocenění, chvály. Listy značí mladistivost, lehkost, květy snahu o estetický dojem (sklon k povrchnosti).

Kmen stromu

Široký kmen značí těžkopádnost a nevyzrálost, tenký úzkost, rozšířený vpravo nepřizpůsobivost. Hladký kmen stromu mívají lidé, kteří nedávají najevo své skutečné pocity a mohou se přetvařovat, propracovaný kmen svědčí o opaku (až přílišná otevřenost, co na srdci, to na jazyku). Díry v kmeni značí traumata v dětsví – čím jsou níže, tím v nižším to bylo věku.

Kořen stromu

Dobře prokreslené kořeny značí fixaci na rodinu, příliš prorostlé už ale také na neschopnost nepodléhat svým pudům. Chybějící kořeny patří lidem, kteří dají více na rozum než na city.

Mohlo by vás také zajímat

Kurzy, které rozvíjejí vaši kreativitu

Bodypainting - malování na tělo

Arteterapie - léčba malováním

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies