Autolékárnička – první pomoc na cestách

Podle vyhlášky Ministerstva dopravy č. 341/2002 musí být veškerá motorová vozidla vybavena autolékárničkou. Víte ale, co všechno musí autolékárnička obsahovat a k čemu jednotlivé pomůcky slouží?

Malá modrá lékárnička

Lékárnička v autě - vaše zodpovědnost i povinnost

Zákon ukládá účastníkům dopravní nehody oznámit nehodu polici a pomoci raněným. Realita je ovšem taková, že až u poloviny případů se tak neděje. Lékárničku nakonec použije spíše někdo náhodně projíždějící než dotyčný, který nehodu zavinil.

Kontrolujte stav vaší autolékárničky!

Kromě použití autolékárničky v případě potřeby je vaší povinností autolékárničku průběžně kontrolovat a doplňovat, zvláště když z ní něco použijete. Všímejte se použitelnosti léků, poškození jejich obalu apod. Za prošlé léky nebo poškozený obsah autolékárničky můžete být při běžné prohlídce vozidla policií pokutován. Autolékárnička by měla být lehce dostupná, nenechávejte ji v kufru, kde může dojít ke znehodnocení jejího obsahu (zvláště pokud se bude povalovat mezi nářadím a motorovým olejem). Udržujte ji v čistotě a nevystavujte přímému slunci. Autolékárnička je tu pro vás a proto by měla být vždy po ruce.

Obsah autolékárničky

Autolékárnička musí obsahovat:

  • Obvaz hotový sterilní 5 cm x 7,5 cm : 1 ks
  • Obvaz hotový sterilní č. 2: 2ks
  • Obvaz hotový sterilní č. 3: 2ks
  • Obvaz hotový sterilní č. 4: 2ks
  • Šátek trojcípý: 2ks
  • Náplast bez polštářku na cívce: 1ks
  • Náplast s polštářkem 8cm x 4cm: 6ks
  • Škrtidlo pryžové (škrtící obinadlo), délka 70cm: 1ks
  • Desinfekční roztok ve spreji (např. Septonex 30ml): 1ks
  • Rouška resuscitační: 1ks
  • Rouška PVC 20cm x 20cm: 1ks
  • Rukavice lékařské (latexové) v obalu: 1ks
  • Zavírací špendlík :2ks
  • Nůžky: 1 ks

Použití autolékárničky

Latexové rukavice a resuscitační rouška – ochrana před nákazou

Při kontaktu s krví, slinami nebo zvratky vždy použijte chirurgické latexové rukavice. Zabráníte tak případnému přenosu infekce. Totéž platí pro dýchání z úst do úst – neprovádějte jej bez resuscitační roušky.

Obvazový materiál

Zatímco náplast s polštářkem slouží k překrytí drobných poranění (říká se jí také rychloobvaz), hladká náplast bez polštářku je určena k fixaci ovazů. Prodává se na cívce. Hotové sterilní obvazy č. 1 a 2 mají připevněny jeden vatový polštářek a používají se ke krytí menších poranění. Obvazy 3 a 4 obsahují vatové polštářky dva (posuvné) a slouží ke krytí větších ran. Pryžové obinadlo je určeno k zastavení rozsáhlého krvácení (nezapomeňte si zaznamenat čas přiložení). Trojcípý šátek může posloužit stejně jako obvaz, určen je ale především k fixaci zlomenin.

PVC rouška může zachránit život

Málokdo zná využití PVC roušky. Slouží k fixování otevřeného poranění hrudního koše. Rouška se fixuje ze tří stran náplastí, vypuzuje ven špatný vzduch a zamezuje jejímu zpětnému návratu. Tento jednoduchý, ale důmyslný systém polopropustného ventilu už hodněkrát zachránil život.

Ostatní pomůcky

Dezinfekční roztok ve spreji slouží k desinfekci povrchových poranění kůže. Nůžky by měly být dostatečně silné, aby v případě nutnosti přestřihly i bezpečnostní pás. Zavírací špendlík se používá k fixaci šátků a obvazů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies