Autogenní trénink

Autogenní trénink je relaxační tréninková psychoterapeutická metoda, při které si skvěle odpočine jak vaše tělo, tak také mysl. Základem tohoto tréninku je ovládání pocitů myslí.

Obličej dívky

Co je to autogenní trénink?

Autogenní trénink je druh relaxace, při které si za pomoci svých myšlenek můžete nejen zregenerovat celé tělo, ale také mysl. Zpočátku je vhodné vyzkoušet autogenní trénink pod dohledem zkušeného odborníka, později jej můžete praktikovat sami. Odborník vám poradí, na jaké části těla se máte soustředit a také jak ovládat svou mysl a pocity.

Autogenní trénink spočívá v 6 základních pocitech:

  • tíhy ve všech končetinách
  • tepla ve všech končetinách
  • klidného dechu
  • pravidelné srdeční činnosti
  • pocitu tepla v nadbřišku
  • chladného čela

Autogenní trénink – jak na to

Lehněte si na karimatku tak, aby jste se cítili příjemně (nejlépe na záda). Pusťte se relaxační hudbu (moře, krajinu, zpěv ptáků). Zhluboka se nadechněte a vydechněte, poté zavřete oči. V mysli si začněte uvědomovat jednotlivé části svého těla, ideální je použití věty typu: „Moje nohy jsou těžké, ještě více těžknou, příjemně hřejí“. Klidně si tuto větu zopakujte u jednotlivých části těla i vícekrát. Ideální je postupovat směrem od nohou k hlavě. Jakmile jste si s pomocí mysli uvědomili všechny části svého těla, klidně ležte a poslouchejte svůj dech a tlukot srdce. Ležte tak dlouho, jak jen chcete. U autogenního tréninku čas nehraje roli.

Jak se pomalu probouzet

Pokud jste již dostatečně odpočati, začněte si v mysli opět představovat jednotlivé části těla. Je vhodné použít věty typu: „Nohy se probouzí, cítím v nich novou energii“. Poté můžete nohami jemně zahýbat, aby jste si nově přicházející energii uvědomili. Takto postupujte u zbytku těla. Pozor – oči mějte stále zavřené. Nakonec si dlaně rychle třete o sebe a poté je přiložte k očím. Dlaně postupně nechte sklouznout z obličeje dolů a přitom oči teprve otevírejte. Cítíte tu energii?

Zdravotní rádce

Zimní péče o pokožku a vlasy

Otužování upevňuje zdraví

Sauna a její vliv na lidské zdraví

Pára – balzám pro kůži a dýchací cesty

Posilujte lyžováním

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies