Atmosféra hádky - jak a kdy se hádat

Je to přirozené, že občas se hádáme všichni. Někdy obyčejná hádka může způsobit ale pěkné dusno. Jak to udělat, abychom vyšli z hádky jako vítězové? A kdy se raději nehádat vůbec?
Muž se ženou sedící na lavičce daleko od sebe

Atmosféra hádky – jak a kdy se hádat

Hádají se občas téměř všichni. Hádat se můžeme kdykoliv a o cokoliv. Někdy stačí jen málo a člověk se začne hádat i o nejbanálnější věci. V principu se nedá proti tomu nic namítat, protože slovní spor pročistí vzduch. Ale jen tehdy, pokud hádku neprovázejí urážky, napadání a manipulování.

Atmosféra hádky – kdy je „dusno“

Mnohdy se hádkám ani neubráníme a na povrch vyplynou i ostatní maličkosti. V hádce častokrát podléháte emocím a někdy nám může být i líto, že se pohádáme se člověkem, kterého máme rádi. A vykřičíme v hněvu i věci, které jsme nechtěli říci. Partner nemá v hádce často ani příležitost argumentovat, protože ho nepustíte ani ke slovu. Pamatujte, že co se řekne, nejde vzít zpátky!

Atmosféra hádky – kdy se nehádat

Nikdy se nehádejte na místech, kde si chcete zachovat jen příjemné okamžiky – to je v posteli, v autě, při jídle. Vhodné místo pro řešení sporu je tam, kde stojíte nebo sedíte proti sobě. Můžete tak sledovat, jak se váš partner tváří při výtkách, vidíte jeho bezprostřední reakce.

Atmosféra hádky – kdy se hádat?

Rozhodně se nezačněte hádat v době, kdy nemáte dostatek času a jeden z vás je na odchodu. Mohlo by to poznamenat celý průběh dne a nevyhnuli byste se jízlivým odpovědím. Nevyplatí se hádat pro maličkosti. Nemusíte s partnerem řešit všechno, naučte se respektovat druhého.

Atmosféra hádky – neodbíhejte od tématu

Při hádce se držte zlatého pravidla: neodbíhejte od tématu a mluvte jen k věci. Vysvětlete přesně to, co vás rozčílilo. Nezacházejte do krajnosti a nezevšeobecňujte.

Atmosféra hádky – když se neumíte dohodnout

Všechno jste si už řekli, ale řešení zůstává stále v nedohlednu. Nebo ještě hůře: partner vůbec nepochopil, o co vám vlastně šlo. Teď vzniká nebezpečí, že vybuchnete, a to je ta správná chvíle na přestávku.

Atmosféra hádky a usmíření

Konečně jste to vyřešili, hádka je za vámi. Téma, které vás tak rozčílilo, hoďte za hlavu a už se k němu nevracejte. Zkuste se s partnerem usmířit – třeba sklenkou dobrého vína nebo večeří.

Atmosféra hádky – rady při hádkách

  • Nedovolte negativním pocitům, aby vám přerostly přes hlavu.
  • Používejte věcné argumenty, ne otřepané fráze.
  • Řešte jen aktuální problémy – nevytahujte zapomenuté věci.
  • Neskákejte z jednoho tématu k druhému, držte se jen probíraného problému.
  • Dejte partnerovi čas, aby vám mohl odpovědět, pouštějte ho ke slovu.
  • Navrhněte společný kompromis, netrvejte výlučně na svém řešení.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies