Asistovaná reprodukce - možnosti

Neplodnost stoupá, tak o užitečnosti takzvané asistované reprodukce v zásadě nikdo nepochybuje. Problém je pouze v tom, že mnoho lidí má dnes k plození dětí velmi konzumní přístup.
Miminko s nataženou ručičkou

Morální zásady v asistované reprodukci

Už teď se ve Spojených státech rodí spousta dětí díky umělému oplodnění, při kterém se hledí na barvu vlasů, výšku váhu, IQ dárce a podobně. Nabízela se také vajíčka nejkrásnějších modelek. Nikdy nesmíme zapomenout na podstatu asistované reprodukce a morální zásady. Dítě si člověk nevybírá jako auto.

Co je asistovaná reprodukce

Díky metodám, které jsou pod tímto souslovím skryty mohou mít dnes děti i dosud neplodné páry.

K nejznámějším technikám patří

Vyvolání ovulace

Vaječníky se léky stimulují k tomu, aby se zvýšila produktivita vajíček a zvýšila se pravděpodobnost přirozeného početí.

Umělé oplodnění – (fertilizace in vitro - IVF)

Ženě se v narkóze odebere vajíčko, které se oplodní spermií "ve zkumavce". Několik dní poté se vrátí zpět do dělohy, kde se začíná vyvíjet.

Přenos gamet do vejcovodu – (GIFT)

Od IVF se liší tím, že se vajíčko, odebrané laparoskopicky téměř ihned vrátí do vejcovodu spolu s malým množstvím spermií. Oplodnění v tomto případě probíhá v přirozeném prostředí.

Umělé oplodnění

Vzorek spermatu se katetrem dopraví do děložního hrdla nebo vysoko do dělohy. Dárcovství vajíčka Od IVF se liší tím, že vajíčko je odebráno jiné ženě, než která je bude po oplodnění nosit.

Oplození pomocí ICSI

Jedná se o moderní metodu, vhodnou zejména při vadách spermií. Pod mikroskopem se do vajíčka "vbodne" jehla s jedinou vybranou spermií. Oplozené vajíčko se pak umístí do dělohy.

Asistovaná reprodukce a její úspěšnost

Úspěšnost většiny metod je v rozmezí od 10 do 50%. Jakýmsi "vedlejším účinkem" při asistované reprodukci bývá vícečetné těhotenství, protože se při většině metod podporuje produkce vajíček.

V ČR jsou výkony, spojené s asistovanou reprodukcí hrazeny ze zdravotního pojištění u žen ve věku od 18 do 39 let na základě doporučení gynekologa.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies