Artróza - degenerativní onemocnění kloubů

Artróza se projevuje degenerativním onemocněním kloubů. Problémy s bolestivostí kloubů se objeví (dříve či později) téměř u každého. Jak se toto onemocnění projevuje a jak se postupuje při léčbě?

Bosé nohy v písku

Artróza – degenerativní onemocnění kloubů

Pro artrózu je typická bolestivost kloubů, která je v současnosti celosvětovým problémem. Co tyto obtíže způsobuje?

 

Artróza – o co se jedná?

Artróza je dlouhotrvající, pomalu se vyvíjející onemocnění kloubů, při kterém se především opotřebovává kloubní chrupavka. Artróza poškozuje funkci kloubů, omezuje pohyb a způsobuje bolest. Nejčastěji jsou poškozeny ty klouby, které jsou nejvíc namáhány – tedy kyčelní a kolenní klouby. Artróza se neprojevuje pouze ve stáří, ale je možné pozorovat degenerativní změny již u třicetiletých pacientů. S přibývajícím věkem pak četnost výskytu tohoto onemocnění stoupá. Ve věku nad 65 let je výskyt téměř u 70 % lidí.

 

 

Artróza - příčiny

Artrózu způsobují různé faktory, ale mnohdy vzniká právě následkem přetěžování kloubů. Projevuje se poškozením chrupavky. Chrupavkové buňky nevytváří dostatečně kvalitní mezibuněčnou hmotu, proto dochází k omezení normální funkci kloubu. Původně hladký povrch chrupavky se stane drsným, a tím klesá jeho schopnost snižovat tření při pohybu kloubu.

 

 

Artróza – jak se projevuje?

 

  • Zánik kloubní chrupavky probíhá nejprve bez zánětu, což má za následek, že vznik artrózy je delší dobu nepozorovatelný.
  • Bolesti začínají až v poměrně pokročilém stádiu nemoci, kdy vznikají záněty kloubního pouzdra a kloub zduří.
  • Bolesti se projevují zduřením kloubů, otokem, zarudnutím, výpotkem v kloubu.

Artróza – léčba

  • Pokud trpíte artrózou, nebo pociťujete první příznaky typické pro toto onemocnění, poraďte se se svým revmatologem nebo ortopedem.
  • Pokud dojde ke zjištění artrózy, lékař určí stupeň postižení, od kterého se dále bude odvíjet způsob léčby.
  • V prvních stadiích, pokud není kloubní plocha zcela zničena, je možné podávat preparáty, které chrupavku chrání a snižují stupeň dalšího opotřebení a umožňují její obnovení.
  • V případě, že opatření nepovedou ke zlepšení, přistupuje se k chirurgickému zákroku – dochází k transplantace chrupavky z nepoškozeného místa na místo poškozené, nebo k částečné či kompletní náhradě kloubu - endoprotéza.

Artróza – jak ji ovlivnit

V případě artrózy je dobré držet svoji tělesnou hmotnost v rozumných mezích, svoje klouby nepřetěžovat nepřiměřeně velkou zátěží.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies