Arteterapie - léčíme se uměním?

Při arteterapii se uvolníte, zbavíte se napětí, stresu, budete se cítit přirozeně.. Co to vlastně ta arteterapie je? Jedná se především o léčebnou metodu, která zdaleka není určena jen pro nemocné.
Muž kreslící na papír

Arteterapie – léčíme se uměním?

Samotný pojem arteterapie zahrnuje v sobě léčbu výtvarným uměním. Arteterapie využívá umění a nejrůznější výtvarné techniky při individuální či skupinové práci s klienty. Navštivte některý z kreativních kurzů - více v článku.

Arteterapie – přirozené vyjadřování

Pomocí výtvarného projevu může člověk poznat lépe sám sebe. Také dítě spontánně bere do rukou tužku proto, aby se nějakým způsobem vyrovnalo s vnějším světem, okolím, se sebou samým. Pro dítě je kresba přirozená a stává se téměř každodenní součástí. Postupem věku dochází k určitému svazování, bojíme se nedokonalého projevu. Arteterapie ale nepracuje se zručností a výtvarným nadáním, ale s fantazií a odvahou projevit se. Výtvarné projevování se může stát pro každého dobrodružstvím.

Arteterapie a komunikace

Komunikace a možnost vyjádření prožitků se stává v arteterapií nedílnou součástí celého projevu. Každý obraz, symbol, barva, tvar nese v sobě své sdělení, jen je zapotřebí zkusit to pojmenovat. To se může dít v celé terapeutické společnosti, kdy si mezi sebou navzájem popovídají všichni účastníci tvořivého procesu.

Arteterapie a výtvarné techniky

Do výtvarných technik se zahrnuje především malování a kreslení, práce s koláží, s keramickou hlínou a jinými materiály.

Arteterapie – důležitý je proces tvoření

Arteterapii svým způsobem nezajímá výsledek, ale především celý způsob a proces tvoření. Pro člověka má být potěšením a dobrodružstvím už jen to, že vezme do ruky štětec, keramickou hlínu, tužku. Pro terapeuta je všímání si celého tvořivého procesu velmi důležité, dává mu nahlédnout do světa svého klienta a umožňuje mu tak jeho světu lépe rozumět.

Arteterapie – jak léčí?

  • Léčebný potenciál je už v samotném procesu vytváření výtvarného díla.
  • Člověk se snaží řešit danou situaci tvořivě, se zapojením vlastní invence.
  • Získává novou zkušenost, rozšiřuje si způsob vyjadřování, řešení problémů, učí se komunikovat.
  • Klient pojmenovává své zkušenosti, vytváří si náhled na vlastní problémy, poznává sám sebe.
  • Léčebná je i zkušenost, kterou klient získává v terapeutickém vztahu či při práci s ostatními členy arteterapeutické skupiny.
  • Při arteterapii svým způsobem nejde ani tak o léčbu, protože tento způsob práce může vyzkoušet každý, kdo z jakéhokoliv důvodu touží po sebepoznávání a má k výtvarné tvorbě kladný vztah.

Arteterapie v zajetí tradic

Arteterapie jako léčebná metoda má ve světě již svou dlouholetou tradici, u nás jsme v jistém slova smyslu stále průkopníky. V rolích arteterapeutů působí absolventi široké škály oborů - speciální a výtvarní pedagogové, psychologové, lékaři, střední zdravotnický personál.

Příbuzné články naleznete zde:

Reflexní terapie
Aromaterapie
Léčivé kameny
Hipoterapie - koně léčí
Muzikoterapie
Canisterapie
Fototerapie - světlo léčí
Psychoterapie v praxi

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies