Antrax jako biologická zbraň

V souvislosti se situací ve Spojených státech po teroristických útocích mají lidé velký zájem o informace ohledně biologických zbraní - např. antraxu. Na toto slovo dnes lidé hodně slyší, ačkoli jej před pár lety třeba ještě neznali.
Křídlo letadla nad mraky

Co je antrax?

Antrax – sněť slezinná, uhlák je onemocnění, které způsobuje bacil Bacillus anthracis. Slovo anthracis je řeckého původu a znamená uhlí, neboť tento bacil způsobuje černé strupy. Jedná se o infekční onemocnění, které se získává nakažením od infikovaného zvířete nebo úmyslným rozšířením jako biologické zbraně.

Biologická zbraň

Ve druhé polovině dvacátého století byl antrax rozšířen jako biologická zbraň do mnoha zemí světa jako do Sovětského svazu a USA. V dnešní době není známo, kolik zemí operuje s antraxem jako s biologickou zbraní. Infekce antraxu se rozšiřuje rozprašováním z letadla. Při příznivých meteorologických a povětrnostních podmínkách vytvoří oblak aerosolu. Aerosolový mrak je v podstatě neviditelný, nemá zápach ani barvu. Žádným signálním systémem jej nelze identifikovat. První známkou útoku biologickou zbraní je tedy až samotné onemocnění. Antraxu jako biologické zbrani nahrává také jeho dlouhá inkubační doba. Onemocnění vzniká nejdříve za dva dny po infikování. Může se však projevit třeba až 6-8 týdnů po nákaze. Dalším úskalím je fakt, že se antrax projevuje podobně jako běžná chřipka. Neléčený antrax končí v devadesáti procentech smrtí. Prvotními projevy jsou kašel a teploty. Léčení musí probíhat antibiotiky, avšak před rozvojem prvních příznaků!!! K antibiotikům proti antraxu patří např. známý lék Cipro.

Antrax má tři základní formy

  • kožní forma slezinné sněti – nejméně nebezpečná
  • střevní antrax
  • plicní antrax
Experti na terorismus se obávají, že atentátníci velmi úspěšně rozšiřují svůj arzenál o biologické zbraně. Na jejich výrobu totiž stačí jedna dobře vybavená laboratoř. Jedná se ale také o psychologickou hrozbu. V rámci psychologické války jsou prováděny psychologické tlaky na lid, státy. Zbraně se nemusí ani používat, stačí vytvořit reálnou hrozbu. V tom je velká síla biologických zbraní.

Další biologické zbraně

  • botulismus
  • mor
  • mozkomíšní záněty
  • tyfus skvrnitý
  • vozhřivka

Biologická válka

Válka, vedená prostřednictvím biologických zbraní

Biologická zbraň

zbraň, založená na principu nějakého organismu, cílem je nejčastěji přímo člověk

Bioterorismus

forma terorismu, která jako prostředek nátlaku nebo ozbrojených akcí využívá biologické zbraně

Biologické zbraně jsou velkou hrozbou. Právě také díky psychickému nátlaku, který vyvolává obavy a nutí lidi k podřizování se. Doufejme jen, že vždy vyhraje zdravý rozum nad veškerým útlakem.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies