Andropauza – muži v přechodu

Je váš partner neustále podrážděný, unavený, nemá chuť ani na sex a blíží se mu padesátka? Pak v tom nutně nemusí být milenka. Váš muž má pouze své dny. Je totiž v přechodu!
Muž hladící si tvář

Andrologie je mladý lékařský obor, zabývající se diagnostikou a léčbou nemocí mužských pohlavních orgánů a jejich funkcí. Funguje v podstatě jako pánská gynekologie.

Příčiny andropauzy

Andropauza je v podstatě mužskou obdobou menopauzy. Projevuje se úbytkem mužského pohlavního hormonu (testosteronu). K poklesu hormonální aktivity dochází u mužů kolem 40 až 55 let, ale jeho hladina začíná pozvolna klesat už ve třiceti letech. Nízkou hladinu tohoto hormonu může způsobovat i současný životní styl –spousta stresu a málo relaxace.

Nedostatek testosteronu je příčinou úbytku svalové hmoty, přibývání tuků, poruchami erekce, vyjímečně i osteoporózy. Muži však, na rozdíl od žen, neztrácejí možnost reprodukce.

Příznaky andropauzy

  • únava
  • nervozita
  • ztráta elánu
  • ztráta chuti na sex
  • sexuální obtíže

Léčba andropauzy

Muž s příznaky andropauzy se může obrátit na urologii, sexuologii nebo přímo na andrologii. Už na základě vstupního pohovoru lze určit diagnózu. Poté dotyčného čeká vyšetření pohlavních orgánů, krevní rozbor hladiny hormonů a další. Příznaky andropauzy jsou pak zmírněny tzv. testosteronovou substituční terapií, která vyrovnává hladinu testosteronu v krvi. Dnešní moderní přípravky dokážou vrátit sexuální apetit i psychickou rovnováhu a jsou částečně hrazeny pojišťovnou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies