Amišové - chtěli byste žít jako oni?

Představit si jejich jedinečný způsob života je snadné. Je to jako by se u nich zastavil čas a oni uvízli v minulosti. Jejich život je prostý a zcela bez zásahu techniky.

Amišové

 

Jak žijí amišové?

 

Stačí, když si představíte sebe v minulosti, kdy ještě nefunguje elektřina a neexistují žádné technické vymoženosti. Nemohli byste používat ani počítač a ani další domácí spotřebiče. Místo aut používají amišové vozy, které jsou tažené koňmi, a nemají ani mobilní telefon, aby si případně zavolali doktora či jinou pomoc. Na to jim slouží zvony či telefonní budky.

 

Tito lidé preferují osobní přístup. Případně pak své potřeby sdělují i písemnou formou. Možná vám tento způsob života přijde zastaralý, nudný a zcela absurdní. Pro amiše je to ale jediný smysl jejich života společně s vírou v Boha. Ačkoliv vám mohou připadat chudí a od zbytku světa i tak trochu odříznutí, oni prostě chtějí žít takovým jednoduchým, rodinným životem. Víc toho opravdu nepotřebují.

 

Podstatou této komunity je tedy domov a rodina. Co se rodiny týče, vládne u nich přísná monogamie a také patriarchát. Znamená to, že muž vládne ženě ve všech směrech a ta ho musí poslouchat. Žena musí být naprosto oddaná manželovi a rodině, musí respektovat všechna mužova rozhodnutí.

 

Žena se musí starat o dům i o výchovu dětí, kdežto muži se starají o chod celého hospodářství, aby jim vyneslo dostatek obživy pro celou jejich rodinu. V domech žijí i 3 generace a všichni spolupracují. Amišové se nebojí tvrdé práce. I dnes svá políčka obdělávají pomocí motyky a dobytka. Jen někteří z nich využívají alespoň nějaké technické vymoženosti.

 

Ovšem energii získávají jen z vody a větru. Jen malá část z nich, kteří nejsou tak striktně proti všem technickým vymoženostem, používá stroje, které fungují díky sluneční energii. Jejich domovy jsou prosté bez (pro ně zbytečné) zkrášlující dekorace. Nenajdete u nich obrázky na zdi ani nic podobného.

 

Žijí skromně, neboť jdou ve stopách svého pána Ježíše Krista. V domě se nachází jen ten nejnutnější nábytek a záclony, neboť ženy kromě domu a výchovy dětí mají na starost i ruční práce. Vyrábí nejen oděv, ale i nádobí, ze kterého jedí. I když mají povinnou školní docházku pouze do 16 let, takže dokončí jen základní školou, neznamená to, že by byli nějak nevzdělaní. Učí se jednoduše jen to, co budou v životě potřebovat.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies