Alergie, senná rýma a astma

Pylová sezóna je v plném proudu a postižení alergiemi, sennou rýmou či dokonce astmatem trpí. Jak vůbec alergie či astma vzniká? A jak tuto přecitlivělost imunitního systému léčit?

Květina s růžovými lístky

Alergie a senná rýma – jak vzniká?

Alergie a senná rýma – reakce našeho organismu

Alergie je přehnaná reakce našeho imunitního systému na cizorodé okolní substance, které ovšem NEJSOU zdraví škodlivé. Jde třeba o prach, srst živočichů či pyly.

 

Alergie a senná rýma – i imunita se někdy netrefí

Organismus identifikuje neškodné cizorodé substance jako škodlivé a reaguje tak, že vytváří protilátky. Při kontaktu s pylem se v těle vytváří protilátky, které do nosní sliznice uvolní histamin – hlavního iniciátora alergických reakcí.

 

 

Senná rýma – alergická reakce na pyly

 

Senná rýma – jak se projevuje?

Senná rýma se projevuje silným podrážděním očí, nosu, svěděním a pálením v krku, silným vodnatým výtokem nebo naopak ucpáním nosu, které brání dýchání. Často se u senné rýmy setkáváme se záchvaty kýchání, někdy i kašle. Mohou se objevit i vyrážky. Jako komplikace hrozí dočasná ztráta čichu, chuti, zánět vedlejších nosních dutin nebo astma.

 

Senná rýma – jak poznat, že nejde o běžnou rýmu, ale reakci na pyly?

Bez testů si být jistí nikdy nemůžete, ale příznaky tady jsou. Senná rýma přichází brzy po kontaktu nosní sliznice s pyly. Začíná zpravidla šimráním v nose, záchvatovitým kýcháním a vodnatou silnou rýmou. Překrvují se spojivky, čímž začínají pálit a slzet oči.
Sennou rýmu často provázejí stavy únavy, plnosti v hlavě, zrychlení srdečního tepu a objevit se může i třesavka.

 

 

Astma – kam až může alergie na pyly dojít

Astma je onemocnění, jehož příčinou je zúžení průdušek. To má za následek dechové potíže, zejména pak při výdechu. Proto při záchvatu astmatik zrychleně dýchá a lapá po dechu.
Hlavními příčinami astmatického záchvatu se pak mohou stát alergeny (prach, pyl, plísně), tabákový kouř, změna počasí, stres, léky (ibuprofen, aspirin) či zvýšená tělesná námaha.

 

 

Alergie a senná rýma vs. fototerapie

 

Fototerapie a alergie či senná rýma – historie léčby

Už dávno v historii bylo zjištěno, že světlo v určitých vlnových délkách může v lidském těle vyvolat rozličné pozitivní léčebné reakce. Fototerapie, což je odborný název pro léčbu světlem, je oblastí medicíny, ve které jsou pacienti léčeni světelnými paprsky.

Fototerapie a alergie či senná rýma – Nobelova cena

Za otce moderní fototerapie je považován dánský lékař Niels Finsen, který za svou práci získal Nobelovu cenu za medicínu. Léčil tehdy jistou formu TBC.

Fototerapie a alergie či senná rýma – jak mi může pomoci?

Červené světlo vydávané speciální světelným zdrojem chrání nosní sliznici před spuštěním alergické reakce. Způsobí totiž, že buňky imunitního systému odpovědné za alergické projevy reaguji na alergeny mnohem pomaleji. Buněčná stěna mastocytů žírných buněk se stane díky působení monochromatického světla odolnější a nedochází k uvolňování histaminu. Zmírňuje se nesprávná imunitní reakce na cizorodé látky.

Alergie, senná rýma a BioNase

Alergie, senná rýma a BioNase – představení

Jde o vysoce účinný terapeutický systém určený pro bezbolestnou léčbu alergií a senné rýmy bez vedlejších účinků.

Alergie, senná rýma a BioNase – je tato metoda účinná?

Léčba BioNase byla podrobena klinickým testům a je prokázáno, že se během dvou týdnů se zmenší alergické příznaky – nosní sliznice se také stane méně citlivou. Některé příznaky mohou polevit nebo dokonce zmizet během několika hodin, v ostatních případech během několika dní.

 

Alergie, senná rýma a BioNase – existují vedlejší účinky?

Fototerapeutická léčba nemá žádné vedlejší účinky, jde o přirozenou podporu organismu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies