Alergie - příznaky, druhy

Neustále se zvyšuje počet osob, kteří trpí nějakou alergií. Co je to vlastně alergie? Víte, jak se projevuje? A znáte druhy alergií?

Ranní slunce

 

Někteří lidé se bohužel nemohou radovat z rozkvetlé zahrady nebo si nemohou jen tak vyjít na výlet do hor. Ztěžuje jim to svědění a pálení očí, vyrážky, rýma, kýchání a jiné. Dnes už existuje i možnost poradit se o problémech v poradně na internetu, kde si také můžete koupit léky.

 

Ale chtěli bychom vás upozornit, že nejlepší pro vás bude, když se objednáte k doktorovi. Sami nepoznáte, jakou alergií přesně trpíte, a můžete se pak sami špatně léčit. Zajděte raději za alergologem, který vám přesně řekne, na co jste alergičtí, čemu se vyhýbat a jak to dostat pod kontrolu.

 

Co je to alergie? A jaké má příznaky?

 

Je to neobvyklý projev imunitního systému na cizí látku, které se říká “alergen”. Tato látka může v organismu vyvolat reakci, ale také nemusí. Proto alergií netrpíme všichni. Na alergen zareaguje naše tělo okamžitě, ale také se reakce může o pár hodin opozdit. Typickými příznaky jsou například obtížné dýchání, kašel, astma či vyrážka.

 

Ale také vás může potrápit ekzém, ucpaný nos, tekutá rýma a kýchání. Oči jsou také ohroženy, neboť vám mohou slzet, můžete mít zánět spojivek či červené oči. Pokud trpíte potravinovou alergií, pak se alergie může projevit i průjmem. V případě včelího bodnutí může alergen být tak silný, že je zde větší riziko, že upadnete do bezvědomí.

 

Může vás to ohrozit i na životě. Včelí bodnutí může být pro lidi trpící alergií příliš silný, tudíž se můžete dostat do anafylaktického šoku. Jestliže se nijak neléčí, je vysoce pravděpodobné, že dotyčný zemře. Anafylaktický šok se projevuje do ½ hodiny po kontaktu s alergenem.

 

Druhy alergií

 

  • Kožní alergie - svědění, kopřivka, otoky, atopický ekzém, kontaktní alergický ekzém
  • Alergie dýchacích cest - alergická rýma, pylová alergie, alergické astma
  • Potravinová alergie - na mléko, ořechy, ryby a další
  • Alergický zánět spojivek
  • Alergické projevy v trávícím traktu

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies