Alchymie - stará chrámová věda

Ve starém Egyptě patřila alchymie ke starým chrámovým vědám, jejichž původ je připisován Hermovi Trismegistrovi. Původní význam slova dnes již není úplně znám. Jeho pravděpodobné odvození je z původního staroegyptského výrazu „khemi” (černý).
Ruka držící zkumavku v laboratoři

Alchymie

Původní význam slova dnes již není úplně znám. Jeho pravděpodobné odvození je z původního staroegyptského výrazu „khemi” (černý, nebo přeneseně Egypt). Egypt nebyl však jedinou zemí, kde se alchymii věnovalo značné úsilí. Mezi další země patřila především Čína a Řecko. Řečtí mystikové se seznámili v Egyptě s výrobou léků a barviv. Ve starém Egyptě patřila alchymie ke starým chrámovým vědám, jejichž původ je připisován Hermovi Trismegistrovi. Nesprávný je pohled dnešní oficiální vědy, která chápe alchymii jako primitivní chemii a předstupeň dnešní vědecké chemie. Alchymie je ezoterní vědou o životě a jeho proměnách.

Základní dělení ALCHYMIE

Alchymie má jako vše existující tři roviny existence. Jedná se o aspekty fyzické, mentální a duchovní. Dnes se poněkud zjednodušeně hovoří pouze o fyzické a spirituální alchymii. Fyzická zde usiluje o proměnu hmoty a spirituální o proměnu člověka jako bytosti psychické a duchovní. Příznačné je „Aurum nostrum non est aurum vulgi” - Naše zlato není obyčejné zlato. Tímto symbolickým zlatem je duchovní proměna člověka a jeho mystické spojení protikladů (coniunctio oppositorum).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies