Advent a adventní období

Adventní doba není jen časem pečení cukroví a nákupu vánočních dárků, především má svůj duchovní význam. Je obdobím čekání na příchod Ježíše, kdy by měli lidé dodržovat půst a vyhýbat se rušným událostem. Přečtěte si více o historii a duchovním významu adventního období.

Sochy Marie a Josefa u kolébky malého Ježíška

Advent a jeho historie

Slovo advent pochází z latinského „adventus“, což v překladu znamená „přicházející“ a charakterizuje období před příchodem Ježíše, podle křesťanské tradice jsou oslavou narození Ježíše Krista. Adventní období začíná v kalendáři pravoslavné církve 6 týdnů před Vánocemi, v křesťanském kalendáři jsou to 4 týdny před Štědrým dnem. V tuto dobu by měli lidé rozjímat a vyhnout se rušným událostem, jako jsou rodinné sešlosti, svatby, zábavy, apod. a měli by také dodržovat půst. Adventní období trvá 22 až 28 dní a během něj mají svátek 4 významní svatí – svatý Ondřej, svatá Barbora, svatý Mikuláš a svatá Lucie.

  • Svatý Ondřej – je patronem rybářů, horníků, provazníků a nevěst.
  • Svatá Barbora – je patronka havířů, dělostřelců a také dalších povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti.
  • Svatý Mikuláš – je patronem námořníků a rybářů, také ochráncem převozníků a dětí.
  • Svatá Lucie – je patronkou slepých, švadlen, kočích, sklenářů a brousičů.

Advent podle křesťanského kalendáře

První adventní neděle vychází v křesťanském kalendáři na období mezi 27.listopadem až 3. prosincem, poslední pak těsně před Štědrým dnem. Jednotlivé adventní neděle se v součastné době označují jako železná, bronzová, stříbrná a zlatá, přičemž zlatá neděle je poslední nedělí před Vánocemi.

První adventní nedělí začíná liturgický rok, od něhož Křesťané odvíjí čas do narození Krista. Charakteristickou barvou železné, bronzové a stříbrné neděle je temně fialová, která symbolizuje půst. Pro zlatou neděli je charakteristická barva růžová, jenž je barvou radosti.

Konec adventního období

24. prosince je Štědrý večer, což je den, který nepatří do křesťanských Vánoc, ale je dnem, kterým končí křesťanské adventní období – tedy období půstu. Štědrovečerní večeře má ovšem slavnostní ráz, i když je složena pouze z postních jídel. Pravé křesťanské vánoční svátky začínají dnem narození Páně – tj. 25. prosince, následuje 26. prosinec, kdy se slaví svátek svatého Štěpána. Křesťanské svátky končí 6. ledna, kdy se slaví slavnost Zjevení Páně (Tři králové).

Adventní období 2011

  • 1. adventní neděle (železná neděle) - 27.11.2011
  • 2. adventní neděle (bronzová neděle) - 4.12.2011
  • 3. adventní neděle (stříbrná neděle) - 11.12.2011
  • 4. adventní neděle (zlatá neděle) - 18.12.2011
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies