Adrenalinový windsurfing

Windurfing patří mezi adrenalinové sporty, který i u nás začíná mít řadu příznivců. Pro nadcházející sezónu je třeba posbírat jen několik užitečných informací a pak už jen hurá na prkno.
Windsurfing na moři

Adrenalinový windsurfing

Windsurfing patří mezi adrenalinové sporty, který vyžaduje určitou dávku odvahy a také speciální vybavení. Windsurfing kombinuje surfování a plachtění. Je to jízda na úzkém plováku s plachtou poháněnou větrem. Pokud se dosáhne určité rychlosti může využívat řadu akrobatických prvků. Windsurfing už i u nás zažívá od devadesátých let boom, kdy můžeme na větších vodních plochách vidět prohánějící se (a padající) surfaře. Po celém světě se mu dnes věnuje přes 15 miliónů lidí.

Windsurfing a počasí

Součástí tohoto sportu je příznivé počasí, což znamená, že surfař musí dobře rozpoznávat různé typy větrů a také pohyby vln. Vyrazit „na prkno“ lze jen při určitém větrném počasí, proto je nezbytné sledovat předpověď počasí. Surfař musí neustále bojovat nejen se svými individuálními schopnostmi, ale také s venkovními a vodními podmínkami.

Chytit vítr

Než se začínajícímu surfaři podaří vylézt na prkno, postavit se, vyrvat plachtu vodě ze spáru, uchopit pevně ráhno a nespadnout přitom do vody, musí si sehnat potřebné vybavení.

Co je třeba k windsurfingu

Nejlépe vám poradí někdo, kdo už surfovat umí a pomůže vám i s výběrem vybavení. Pokud nikoho neznáte, můžete se obrátit na ws školu, které jsou na větších vodních plochách. U nás to jsou Nechranice, Nové mlýny, Lipno, Rozkoš. Předtím, než se rozhodnete investovat do vlastního vybavení, se určitě vyplatí učit se na vypůjčeném materiálu. Před nákupem je rovněž dobré se zamyslet jak často a kde budete surfovat.

Prkno

K základnímu vybavení patří prkno, které se dělí do několika skupin. Pro začátečníky je doporučováno moderní široké prkno (beginner board), které je díky své šířce stabilní. U nového prkna je třeba počítat s vyšší investicí (kolem 20 – 10 tisíci). Pořád však existuje možnost zapůjčení v půjčovnách. Při transportu je nezbytným doplňkem obal.

Oplachtění

Oplachtění se skládá z několika částí (plachty, stěžně, ráhna a paty stěžně). Plachty se rovněž rozdělují jako prkna do několika druhů – podle velikosti a způsobu použití.

Neoprén

Je velmi důležitou součástí vybavení, protože když u nás fouká, tak nebývá příliš teplo. Další součástí pak mohou být neoprénové boty, rukavice, čelenka nebo kukla.

Začátky

V počátcích budou nepostradatelné rady odborníků a zkušený surfař, který vaše kroky povede..
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies