Adoptivní rodiny - jak to v nich chodí

Adoptivní rodičovství mnohdy řeší situaci, když dva lidé z nějakého důvodu spolu nemohou mít děti. Jak to probíhá v adoptivních rodinách? Jak vychovávat adoptované dítě? S čím počítat?
Holčička s puntíkovaným kloboukem na hlavě

Adoptivní rodiny – v čem se liší

Adoptivní rodiče bývají oproti biologickým rodičům často starší, protože se k adopci dostávají až po zvážení všech možných cest, které by vedly k otěhotnění. Adoptivní rodiče mohou mít k dětem silnější vazbu než rodiny, kde dítě přišlo nechtěně a neplánovaně. Co je potřeba vědět o adopci?

Adoptivní rodiny a výchova dětí

Adoptivní rodiče bývají mnohdy starší, proto může být výchova více úzkostnější a více ochranářská. Osvojitelé mají tendenci klást vyšší nároky na vzdělání dítěte, což nemusí být vždy pozitivní. Adoptivní děti si přinášejí do nové rodiny svůj sociální a biologický vklad, proto by na ně neměli být rodiče přehnaně nároční.

Adoptivní rodiny a vývoj dítěte

Adoptivní dítě nemusí splňovat nároky, které jsou na něj kladené, protože (stejně jako všichni) není ideální. Adoptivní děti mají mnohem složitější start do života. Vývoj dítěte mohou ovlivnit např. poporodní komplikace. V původních rodinách lze rovněž předpokládat zvýšená rizika pro vývoj plodu (častý je např. alkoholismus, snaha o přerušení těhotenství). To všechno se může odrazit do biologické a psychické stránky dítěte. I přes nepříznivé vlivy, dispozice a podmínky vývoje dítěte před svěřením do náhradní rodinné péče je naprostá většina adoptivních svazků úspěšná.

Adoptivní rodiny a původ dítěte

Mnozí rodiče usilují o to, aby se dítě nikdy nedozvědělo, že není vlastní. Obávají se, že by vědomí skutečnosti osvojení mohlo vážně narušit normální citové vztahy v rodině. Ale pravděpodobnost, že by se dítě nedozvědělo pravdu, je velmi malá. Je lepší, když se dítě dozví o svém původu od svých rodičů, než od někoho jiného.
Jistě jste slyšeli o adopci na dálku.... více informací se dozvíte zde.

Adoptivní rodiny – kdy to dítěti říct?

Každé dítě je zvídavé a ptá se na podrobnosti ohledně toho, když se narodilo. Rodiče už mezi třetím a pátým rokem mohou říct věcným tónem, že se jim žádné dítě nenarodilo, ale že si ho strašně přáli a že si jej vybrali. O původních rodičích by rodiče neměli mluvit nikdy hanlivě. Dítě by mělo znát svůj původ, ale nemělo by být zatěžováno zbytečnými podrobnostmi.

Adoptivní rodiny – s čím počítat

  • Dítě by mělo být přijímáno nejen adoptivními rodiči, ale celou širokou rodinou.
  • Je nutné, aby noví rodiče umožnili přijmout skutečnost o svém původu. Pro dítě není tolik důležitá biologická stránka, ale především psychologická vazba.
  • Pravdu o původu přijme dítě nejlépe v předškolním věku.
  • Je třeba chápat, že adoptované dítě si do nové rodiny přináší zátěž ze své minulosti. V důsledku toho může být v duševním i tělesném vývoji opožděné. Nepomůže, když na dítě budou kladeny přehnané nároky.
  • Rodiče mohou dát dítěti pocit plnohodnotného života.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies