5 potravin, které v zimě zahřejí a podpoří imunitu

Zima je obdobím, které má své milovníky, ale také odpůrce. Mezi milovníky většinou patří děti, které se velmi těší na Vánoce a na prázdniny s nimi spojené. Aby si děti, ale i dospělí toto období užili, je třeba pečovat o svou tělesnou schránku.

Lžička s medem nad sklenicí medu

Třeskuté mrazy, chladno a střídání pobytu v mrazu a teplu moc na imunitě nepřidají. Je proto vhodné si zpestřit jídelníček a předejít tak případnému nachlazení a chřipce. Existují potraviny, které vás takzvaně zahřejí a posilí váš imunitní systém. Znáte je?

Zázvor

zázvorTato surovina se na našem trhu objevuje teprve pár let. Tradiční čínská medicína zná tento výhonek již po dlouhá staletí a považuje ho za zdroj zdraví a dlouhověkosti. Zázvor dokonale umí zahřát tělo a zrychlit krevní oběh i metabolismus. Jeho štiplavá chuť si dokáže poradit s bolestí v krku a pomůže také s odstraněním žaludečních problémů způsobených například stresem. Je protizánětlivý a antibakteriální. Je prevencí proti chřipce a nachlazení, ale také zmírňuje příznaky tohoto onemocnění. Hlavní privilegium zázvoru je, že posiluje imunitu celého organismu.

Med

Energeticky bohatá potravina, která se považuje za přírodní antibiotikum. Ničí bakterie a obsahuje nepřeberné množství vitamínů. Základ této účinné látky tvoří cukry (tzv. jednoduché), a to fruktóza, sacharóza a glukóza. Naše tělo med dobře a hlavně rychle zpracovává. Skoro okamžitě se uvolňuje do krve, proto ho považujeme za okamžitý zdroj energie. Med je také zdrojem bílkovin, jejichž množství je závislé na druhu medu. Nektarový (květový) med je považován za med s největším obsahem bílkovin. Mezi hlavní vitamíny, které tato účinná látka obsahuje, patří vitamín A, C, vitamíny skupiny B, dále pak D, K, E a z minerálů například, vápník, hořčík, draslík a železo. Má blahodárné účinky na imunitu a pokud každý den si přidáte lžičku medu aspoň do čaje, můžete předejít nachlazení, chřipce a zdravotním problémům s průduškami.

Skořice

skořice celá s kupkou mletéPatří k dalším zázrakům přírody, které mají blahodárné účinky na lidský organismus. Skořice se může stát také bojovníkem v prevenci proti nachlazení. Má antibiotické a protizánětlivé účinky a spolu s medem jsou výborným zaříkávačem nemocí. Skořice v boji proti nemocem pomáhá mírnit nachlazení, kašel a odstraňovat bolesti svalů a kloubů. Člověk si může prochlazením přivodit další nemilé zdravotní komplikace. Těmi jsou zánět močového měchýře a močových cest. Antibakteriální a dezinfekční vlastnost skořice vám pomůže v boji s touto nemilou záležitostí. U diabetiků pomáhá zredukovat hladinu krevního cukru, a také hladinu cholesterolu.

Cibule

Oplývá velkým množstvím vitamínů a minerálních látek. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, E a karoteny. Kyselina listová je zde obsažena v hojném množství. Z minerálů jsou zastoupeny: železo, zinek, hořčík a vápník. Cibule má silné antibiotické vlastnosti. Dle babských rad se již v minulosti šťáva z cibule ve spojení s medem užívala jako sirup. Tato medicína pomáhala a pomáhá v boji proti nachlazení. Usnadňuje odkašlávání a uleví našemu dýchání. Další osvědčenou radou je cibuli oloupat a čerstvou ji položit k posteli nemocného. Cibule údajně pohlcuje viry v okolí a ničí tak choroboplodné mikroorganismy. Čerstvá příznivě působí proti rýmě a zánětlivým onemocněním nosních dutin.

Česnek

česnekČasto je mnohdy neprávem odsuzován pro svůj zápach z úst po jeho požití. Hojně je využíván v kuchyni, ale také pro své léčebné účinky. Již ve starověku objevili jeho kouzlo a v minulosti sloužil jako dezinfekce. Mezi hlavní prospěšné látky, které v sobě obsahuje patří vitamíny A, B a C a z minerálů pak vápník, selen a jód. Posiluje organismus, podporuje jeho obranyschopnost a látkovou výměnu. Další za zmínku stojí, že hojí rány a snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Pečujte tedy o své zdraví, abyste předešli neduhům v podobě nachlazení a chřipky. Nepřetěžujte své tělo nezdravým jídelníčkem, nadměrným pitím kávy a přílišným sportováním. Dopřejte svému tělu relax, například v podobě sauny, masáže a vířivé koupele. Dostatečně spěte a dodržujte pravidelné stravovací návyky. Snažte se je dodržovat i za pomoci doplnění potravin, které jsou uvedeny výše, které vaši imunitě stoprocentně prospějí. A nezapomeňte na to nejdůležitější, s úsměvem jde všechno lépe.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies