Pitný režim dětí

Nedílnou součástí zdravé výživy dětí a dospělých je správný pitný režim. Nároky dětí na příjem tekutin je však odlišný. Víte, které nápoje jim mohou uškodit a které jejich organismus naopak příznivě podporuje?

Dítě pijící z kašny

Děti a pitný režim

Tělo dospělého člověka potřebuje minimálně dva litry tekutin denně, aby fungovalo tak, jak má. Ale i organismus dítěte vyžaduje pravidelný a dostatečný pitný režim. Vezmeme-li v úvahu, že voda je základem buňky, je jasné, že dítě potřebuje ke svému růstu a zdravému vývinu vodu stejně jako semínko, aby z něj vyrostla květina.

Když dítě nechce pít

Problémem pitného režimu dětí je, že často prostě pít nechtějí. V takové situaci jděte na dítko chytře – podávejte mu jídlo s vysokým obsahem vody (ovoce, zelenina, polévky) a nabízejte mu chutné tekuté varianty ve formě koktejlů a míchaných ovocných nápojů.

Pitný režim dítěte – co a kolik

Zatímco u dospělých se běžně doporučuje vypít 2,5 – 3 litry tekutin, pro děti by to mohlo být až příliš. Potřebné množství tekutin závisí na věku a hmotnosti dítěte. Zatímco dítě vážící 30 kg potřebuje denně 1,7 l tekutin, 45 kg vážící dítě již vyžaduje minimálně 2 litry.
 

Není samozřejmě důležité jen kolik vypijeme, ale i co vypijeme. Děti mají v oblibě sladké nápoje, které ale způsobují kazivost zubů a mohou vést k tloustnutí. Kromě cukru navíc obsahují různé umělé přísady, které dodávají nápoji barvu, chuť a vůni a tyto látky citlivému dětskému organismu také zrovna neprospívají. Ovocné džusy jsou sice lepší variantou pitného režimu dětí, ale protože obsahují hodně ovocných kyselin, mohou dětský žaludek podráždit. Řeďte je proto vodou. Minerální vody podávejte dítěti jen občas, aby nedošlo k nerovnováze mezi minerály v těle. Vhodné nejsou ani nápoje s bublinkami (sycené), silný černý čaj a káva.

 

Jaké nápoje jsou tedy pro děti ideální? Neperlivá stolní voda, ovocné džusy ředěné vodou, ovocné a bylinné čaje.

Nápojové automaty ve školách

Stále větší počet škol si uvědomuje nutnost dostatečného pitného režimu dětí a zavádí proto do svých školních prostor nápojové automaty.

 

Balíček podpory pitného režimu školních dětí ZP MV ČR

Změna životního stylu současné lidské populace a paradoxně i nedostatek infekcí a jiných potřebných antigenních stimulů v dětství mohou být příčinou stoupajícího počtu alergických chorob. V poslední době se hlouběji objasňuje funkce vitaminů, stopových prvků, stravovacích návyků a životního stylu obecně při udržování normálních aktivit imunitního systému. Ve světle těchto medicínských poznatků poskytuje ZP MV ČR v roce 2007 školním dětem příspěvek na podporu pitného režimu, a to pro takové nápoje, které mají pozitivní vliv na imunitní systém dětského organizmu. Pojišťovna ministerstva vnitra zkrátka usiluje o silnou imunitu našich dětí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies