17. listopadu - připomeňme si tento státní svátek

V tento den u nás oslavujeme státní svátek - Den boje za svobodu a demokracii. Především je ale v tento den oslavován Mezinárodní den studenstva. Zkusme si proto připomenout tuto tragickou událost.

17. listopadu - připomeňme si tento státní svátek

 

S tímto dnem se pojí i sametová revoluce, ke které došlo vlivem politických změn, jenž se odehrály v období od 17. listopadu do 29. prosince roku 1989. Oslavujeme tedy pád komunistického režimu a přeměnu politického zřízení na tzv. pluralitní demokracii.

 

Ke změně došlo tak rychle i díky rozpadu Východního bloku a samozřejmě i kvůli narůstající nespokojenosti obyvatelstva se situací v zemi. Kromě dne 17. listopadu, kdy Veřejná bezpečnost napadla demonstranty, se revoluce obešla bez násilí a během státního převratu nedošlo k žádnému úmrtí. Jelikož se tedy jednalo o nenásilnou akci, byla tato revoluce označena jako “sametová”.

 

  • 17. 11. 1939 - Mezinárodní den studenstva

 

Tento den se zapsal do historie jako připomínka tragických událostí z roku 1989 a 1939. K té dřívější došlo právě v období od 28. října do 17. listopadu v roce 1939. Tehdy se naše území nazývalo Protektorát Čechy a Morava. V roce 1939 u příležitosti 21. výročí vzniku Československé republiky, byla potlačena tichá demonstrace.

 

Demonstrace vznikla na základě zranění jednoho studenta, jenž navštěvoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Jmenoval se Jan Opletal. Demonstraci provedli na Václavském náměstí, avšak kvůli okupační moci byla potlačena. Pomohla jim s tím nejen pořádková policie, ale i jednotky SS.

 

I na jiných místech došlo ke střetům a dokonce se i střílelo. Jan Opletal byl postřelen. I přes rychlý převoz na kliniku prof. Arnolda Jiráska a následně i operaci, bohužel 11.11. zemřel na následky střelné rány do dutiny břišní. Uspořádali mu slavnostní pohřeb (15. 11. 1939).

 

Ten se uskutečnil formou veřejného průvodu městem. Zazněla i národní hymna. Okupanti zastrašovali demonstranty a i přes to se demonstrace změnila v protest proti okupaci. Den na to Hitler nařídil, aby byly všechny vysoké školy zastaveny na 3 roky a že jakoukoli další demonstraci rázně potlačí.

 

Poté došlo k zatčení mnoha studentů, z nichž bylo 9 zastřeleno pro výstrahu. Jednalo se o představitele studentských organizací. Přibližně 1200 studentů bylo pak odvezeno do koncentračního tábora, odkud se již nevrátilo 35 studentů. Zbytek byl propuštěn v letech 1942 a 1943.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies