Brambořík – Cyclamen persicum

Brambořík (Cyclamen persicum) kvete od pozdního podzimu do začátku jara. Rostlina se pěstuje v široké škále tvarů a barev květů. Brambořík vyžaduje jasné světlo, především v létě ale musíme rostlinu chránit před přímým slunečním zářením.
Růžové lístky bramboříků

Brambořík – Cyclamen persicum

Brambořík (Cyclamen persicum) kvete od pozdního podzimu do začátku jara. Rostlina se pěstuje v široké škále tvarů a barev květů.

Umístění

Brambořík vyžaduje jasné světlo, především v létě ale musíme rostlinu chránit před přímým slunečním zářením. V zimě vyhovuje bramboříkům nejlépe umístění na jižním okně, v létě na okně západním či východním.

Teplota

Průměrná pokojová teplota pro pěstování je okolo 20 °C nejlépe po celý rok, v zimě minimálně alespoň 18 °C, teplota nesmí klesnout pod 10 °C. Pro založení květů jsou optimální teploty kolem 10 - 18 °C ve dne a 18°C v noci. Rostlina špatně snáší náhlé změny teploty a průvan!

Zálivka

Substrát by neměl nikdy zcela vyschnout, zaléváme hned, když vyschne povrch substrátu. K zalévání bramboříků je dobré používat měkkou vodu pokojové teploty a při zalévání bychom neměli lít vodu na listy. V době odpočinku zaléváme méně. Rostlině nesvědčí příliš suchý vzduch.

Přesazování

Pěstební substrát pro pěstování bramboříku se skládá z jednoho dílu listovky, jednoho dílu prohnojené zeminy, jednoho dílu drnovky a jednoho dílu písku. Dobře prověříme kořenový systém rostliny a odstraníme zahnívající kořeny. Květináč by měl být větší, asi 12 až 14 cm v průměru.

Množení

Bramboříky množíme výsevem od konce léta do jara. Bramboříky klíčí ve tmě. To znamená, že po výsevu nádobku přikryjte (teplota asi 18-20ºC).Rostliny můžeme množit po celý rok. Mladé rostliny potřebují mnoho světla. Také je možné množit bramboříky dělením starších hlíz. Hlízy se rozříznou, nechají zaschnout a opět zasadí do substrátu s pH 6.

Škůdci

Brambořík nejčastěji napadají mšice, roztoči, háďátka a třásněnka západní.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies