Ledviník ztepilý - Nephrolepis exaltata

Nephrolepis je kapradina, která se hojně pěstuje po celé Evropě. Má vícenásobně zpeřené listy, které mohou být zvlněné se zkadeřenými okraji.Ze spodní strany listu má nephrolepis malé hnědé tečky, kterým říkáme výtrusy.
Nephrolepis

Ledviník ztepilý - Nephrolepis exaltata

Nephrolepis je kapradina, která se hojně pěstuje po celé Evropě. Má vícenásobně zpeřené listy, které mohou být zvlněné se zkadeřenými okraji.Ze spodní strany listu má nephrrolepis malé hnědé tečky, kterým říkáme výtrusy.

Umístění

Ledviník musí mít stanoviště dostatečně světlé, chráněné před přímým slunečním zářením. Může být i v lehkém polostínu.

Teplota

Ideální je teplota kolem 20 °C. Při vyšší teplotě musíme zajistit vysokou vzdušnou vlhkost. V zimě by teplota neměla klesnout pod 15 °C.

Zálivka

Zálivka je na jaře i v létě hojná, v zimě mírná, půda však musí být stále vlhká. Zaléváme do misky pod květináčem, protože kořenový krček po určité době vystupuje nad úroveň květináče, což znesnadňuje zálivku.

Vzdušná vlhkost

Ledviník je kapradina, takže vysoká vlhkost vzduchu je pro něj nutností. I při normální pokojové teplotě denně postřikujeme odstátou vodou. Ideální vlhkost vzduchu je 50 až 55%. Je nutné stavět rostlinu co nejdále od radiátorů.

Hnojení

V létě hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva pro pokojové rostliny ozdobné listem, které zředíme ve vodě.

Přesazování

Přesazujeme na jaře pouze v případě, že kořeny již zaplnily celý květináč. Půda musí být slabě kyselá. Pěstební substrát by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku.

Množení

Ledviník množíme převážně dělením trsu, výhony, výtrusy, odnožemi nebo také hlízami.

Choroby

Pravidelné hnědé tečky nebo čárky na rubu listu
Příčinou bývá puklice. Nejčastěji se objevuje na sleziníku ptačí hnízdo.
Listy opadávají, žloutnou a naspod listů jsou žluté tečky
Příčinou bývá příliš suchý vzduch. Nejčastěji jsou takto postihovány rostliny, které jsou v blízkosti radiátorů nebo mají na svém stanovišti příliš vysokou teplotu.
Listy žloutnou, mají hnědé špičky a nepřirůstají
Příčinou je příliš suchý vzduch.
Listy blednou a jsou popálené
Stanoviště je na příliš siném slunci. Především během letního období musíte kapradiny před poledním žárem sluncem dobře ochránit.
Listy blednou a slabě rostou
Příčinou je nedostatek živin.
Listy odumírají
Nejčastější příčinou bývá suchý vzduch a suchý substrát.

Škůdci

Kapradiny mohou napadat červci a štítěnky. Jako ochrana proti škůdcům slouží některé insekticidy, ale lépe je potírat listy ředěným lihem. Mšice odstraníme potíráním mýdlového roztoku.

Druhy

Nephrolepis exaltata "Bostoniensis"
Nephrolepis cordifolia
Nephrolepis exaltata "whitmanii"
Nephrolepis exaltata "Fluffy Ruffles"

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies